8 boeken die zich in Barcelona afspelen

Onlangs is in het Spaans het nieuwste boek uitgekomen van de schrijver Ildefonso Falcones. Nou zegt deze naam jullie misschien niks, maar als ik zeg ‘De kathedraal van de zee’, gaat er dan een belletje rinkelen? Deze prachtige historische roman, waarvan in Spanje al meer dan 2 miljoen exemplaren zijn verkocht en die al in meer dan 30 landen is uitgegeven, was ook in Nederland een groot succes. Het boek verscheen in 2006 in Spanje en nu, 10 jaar later, is eindelijk het vervolg uitgekomen. Ik ga gelijk deze week naar de boekenwinkel en kan niet wachten tot ik een exemplaar in mijn handen heb! In Nederland zullen jullie nog iets langer op het boek moeten wachten, want de vertaling ervan zal nog wel een heel werk zijn. Maar er zijn nog veel meer geweldige boeken die zich in Barcelona afspelen. Hieronder geef ik jullie een aantal van mijn favorieten. Als je net als ik van historische romans smult, dan zijn dit echte aanraders. Als je bovendien de stad Barcelona kent, zijn deze boeken helemaal fantastisch want dan kun je je nog beter alles inbeelden.

 

1 – De stad der wonderen, Eduardo Mendoza

de-stad-der-wonderen

Dit verhaal speelt zich af tussen de twee wereldtentoonstellingen in Barcelona van 1888 en 1929 en vertelt over het leven van de plattelandsjongen Onofre Bouvila die op veertienjarige leeftijd naar Barcelona komt om daar zijn geluk te beproeven. Uiteindelijk weet hij zich op slinkse wijze op te werken tot één van de rijkste en machtigste mannen van Spanje. Ik vond dit boek prachtig, omdat het zo mooi de evolutie van de stad in deze woelige periode weergeeft.

2 – Het geluk, Lluís Anton Baulenas

het-geluk

Barcelona, rond 1900. Nonnita is een circusartieste in een theater op de Paralel in Barcelona. Ze woont in een afbraakpand, is straatarm en zwanger. De vader is ervandoor. Ze heeft de zorg op zich voor haar goede vriend Tomàs die zwaar hersenletsel heeft opgelopen doordat een groep rijkeluisjongens tien jaar geleden zijn hoofd hebben ingeslagen met zijn viool. Nu ze hoogzwanger is, ziet Nonnita geen uitweg meer en besluit ze Demi te ontvoeren, de zoon van een echte ‘godmother’ die een misdaadsyndicaat leidt. Uiteraard loopt dat helemaal uit de hand…

Ik vond dit een geweldig boek! Origineel, intrigerend, fantastische personages en op de achtergrond het Barcelona van het begin van de 20e eeuw (sociale onrust, armoede, stadsuitbreiding, anarchisten die hier en daar bommen laten ontploffen, een ophanden zijnde oorlog met Marokko…)

3 – Ik geef je de aarde, Chufo Llorens

ik-geef-je-de-aarde

Barcelona, 11e eeuw. De jonge boer Martí Barbany vestigt zich op 19-jarige leeftijd in de stad. Hij weet gebruik te maken van de mogelijkheden en kansen die de stad hem biedt en werkt zich op tot een welvarend en vooraanstaand man. Zijn succes roept echter afgunst op. Ondertussen zet de graaf van Barcelona, Ramon Berenguer I, de vrede op het spel door zijn liefdesrelatie met gravin Almodis de la Marca, die botsingen veroorzaakt met de omliggende graafschappen. Het is een dikke pil, maar absoluut de moeite waard. Zelf vind ik het geweldig om de stad zoals ik die ken in te beelden in de Middeleeuwen en te bedenken hoe toen alles eruit zag en hoe men toen leefde.

4 – De kathedraal van de zee, Ildefonso Falcones

de-kathedraal-van-de-zee

Het wereldberoemde boek waar nu dus een vervolg van is uitgekomen. De achterkant van het boek leest als volgt: ”In het Barcelona van 700 jaar geleden, toen de Santa Maria del Mar nog in aanbouw was, speelt het verhaal van Arnau zich af. Als jongeman trok hij van het boerenland naar de stad, om zijn fortuin te maken. Hij hielp mee aan de bouw van ‘de kathedraal van de zee’, vond liefde en geluk, maar moest later alles op het spel zetten. Verlies je in de avonturen van Arnau in de bruisende binnenstad van Barcelona, waar de sfeer van de middeleeuwen vandaag de dag nog altijd voelbaar is.

Dit boek is een behoorlijk dikke pil en het verhaal is uiteraard veel uitgebreider. Daar zal ik niet te veel van verklappen. Wel kan ik je vertellen dat het een prachtig boek is en een zeer interessant beeld geeft van het Barcelona in de Middeleeuwen.

5 – De schaduw van de schilder, Esteban Martín

de-schilder-van-de-schaduw

Barcelona, eind negentiende eeuw. De prostituées van de Calle Avinyó worden één voor één vermoord. Verdachte: de jonge, geniale kunstschilder: Pablo Picasso. Hoe kan hij zijn onschuld aantonen? Hoe kan hij de politie ervan overtuigen dat hij de enige is die het gezicht van de moordenaar kent omdat hij hem heeft getekend? Sherlock Holmes komt over om de zaak op te lossen.

Dit vond ik echt een leuk, spannend boek dat je zo uitleest. Helemaal interessant als je naar het Picasso Museum in Barcelona bent geweest en het leven van de schilder een beetje kent.

6 – De Gaudi Sleutel

de-gaudi-sleutel

Barcelona, 1926. Antoni Gaudí sterft omdat hij onder een tram gekomen is. Een ongeluk wordt beweerd. Zijn jonge leerling Juan Givell was erbij. Nu, 80 jaar later, begint Juan zijn geheugen te verliezen maar in een helder moment vertelt hij zijn kleindochter Maria een geheim. Maria dient op onderzoek uit te gaan. In het werk van Gaudí vindt ze complexe raadsels en aanwijzingen.

Liefhebbers van de Da Vinci Code zullen dit boek denk ik ook interessant vinden. Zelf vond ik het hele verhaal erg ver gezocht en iets te ongeloofwaardig, maar het was wel heel leuk om toen ik het boek eenmaal uit had op zoek te gaan naar een verborgen relikwie die Gaudí in de Sagrada Familia verwerkt zou hebben. (En ik heb hem gevonden ;))

7 – De schaduw van de wind, Carlos Ruiz Zafon

Omsl. De schaduw van de (35e dr.):-

Het bekende boek waarmee schrijver Carlos Ruiz Zafon doorbrak. Het gaat over de jonge Daniel Sempere die op jonge leeftijd zijn moeder verloren is en wiens vader hem op een dag meeneemt naar een kerkhof van vergeten boeken. Daniel kiest een boek uit dat hem zo intrigeert dat hij meer wil weten over de schrijver ervan. Zijn eigen leven begint dan wendingen te nemen en op het leven te lijken van de mysterieuze schrijver. De structuur van het verhaal is heel knap opgezet met meerdere verhaallijnen die door elkaar heen lopen. Kortom: een prachtige roman met het Barcelona van de Burgeroorlog en Franco op de achtergrond.

8 – Het spel van de engel, Carlos Ruiz Zafon

het-spel-van-de-engel

In het turbulente Barcelona van de jaren twintig krijgt de jonge schrijver David Martín, geobsedeerd door een onmogelijke liefde, het aanbod van een mysterieuze uitgever om een boek te schrijven zoals nog nooit geschreven is, een boek dat de wereld zal veranderen. De tol die David hiervoor moet betalen is echter torenhoog.

Ook dit was weer een labyrintisch verhaal vol intriges, verraad en tragedie en met een verrassend einde.

Er worden overigens wandelroutes door Barcelona georganiseerd die langs alle belangrijke punten lopen uit de boeken van Carlos Ruiz Zafon. Ook kun je zelf op pad gaan met behulp van het kleine boekje ‘De schaduw van de wind – Stadsgids, Wandelingen door Barcelona’ van Sabine Burger, Nelleke Geel en Alexander Schwarz.

 

Persoonlijk vind ik het heerlijk om historische romans te lezen en als ze zich in Barcelona afspelen, is dat nog beter! Ik vind het echt leuk om dan achteraf de plekjes uit de boeken op te zoeken en dan ‘herleef’ ik de verhalen helemaal opnieuw haha.

Heb jij één of meerdere van deze boeken gelezen? Welk boek is jouw favoriet en liet jou echt niet meer los?

2 thoughts on “8 boeken die zich in Barcelona afspelen

  1. De schaduw van de wind had ik thuis, ooit eens gekocht, in Nederland, maar ben er nooit aan toe gekomen m te lezen. Misschien staat ie ook op mijn e-reader, lijkt me toch een heel mooi boek!

  2. Heb ze allemaal gelezen en zoals je zegt als je Barcelona een beetje kent ga je toch een beetje uitkijken naar beschreven plekken uit de boeken. Heerlijk om te lezen en fijn dat je ze zo goed omschreven hebt. Op naar de volgende van ildefonso falcones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *