Catalaanse panellets (marsepeinballetjes)

Vandaag deel ik een heerlijk recept met jullie voor een typisch Catalaanse lekkernij, namelijk panellets. De panellets komen zodra het herfst wordt al bij de bakkers tevoorschijn, maar worden met name gegeten op 1 november, wanneer Allerheiligen gevierd wordt. In Spanje heet deze dag Todos Los Santos. Dit is de dag waarop, naar men zegt, de zielen van de doden ons bezoeken. Veel Spaanse families gaan nog steeds traditiegetrouw naar de begraafplaats op 1 november en eten dan panellets, geroosterde kastanjes en zoete aardappel.

In plaats van de panellets bij de bakker te kopen (wat sowieso wat lastig wordt in Nederland) kun je ze natuurlijk ook goed zelf maken. Het is helemaal niet moeilijk en daarnaast ook nog hartstikke origineel als je met deze zoetigheid aankomt op een Halloween feestje.

Wat heb je nodig:

  • 300 gram gemalen amandelen
  • 300 gram suiker
  • 1 aardappel van ongeveer 150 gram
  • 1 losgeklopt ei
  • Voor de versiering: pijnboompitten, gemalen kokos, hagelslag…

Wat moet je doen:

Was de aardappel en kook deze in zijn geheel met schil en al tot deze gaar is. Terwijl de aardappel nog heet is, haal je voorzichtig de schil eraf. Vervolgens prak je de aardappel met een vork in een kom en voeg je hier de suiker aan toe. Blijf prakken tot de suiker gesmolten is en in de aardappelmassa is opgenomen. Vervolgens voeg je ook het amandelmeel toe en prak je verder tot alles goed samengevoegd is en je een soort van (soepele) deegbal overhoudt. Dit noemen ze in het Spaans mazapán en lijkt op het Nederlandse marsepein.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden en maak van het mengsel balletjes ter grote van, laten we zeggen, een twee euromunt.

Er zijn verschillende ‘smaken’ panellets. Ik heb zelf drie soorten gemaakt. De meest populaire zijn die met pijnboompitten. Hiervoor beplak je elk balletje rondom met pijnboompitten en bestrijk je deze vervolgens met wat van het losgeklopte ei.

Voor de kokosvariant en de chocoladevariant, bestrijk je de balletjes eerst met wat van het ei en besprenkel je ze dan rondom met gemalen kokos danwel hagelslag. Gek genoeg is het de gewoonte de kokospanellets niet rond te maken maar er een puntje bovenop te doen.

Vervolgens zet je de panellets ongeveer 10-15 minuten in de oven. Let op: je dient alleen de grilstand te gebruiken (oftewel bovenwarmte). Zodra de panellets licht verkleurd zijn, zijn ze klaar. Laat ze eerst goed afkoelen voor je ze aanraakt, zodat ze niet van vorm veranderen.

Catalaanse panellets

Catalaanse panellets

Eet smakelijk!

Wie gaat er dit jaar Allerheiligen of Halloween vieren? Hoe vieren jullie dat?

 

 

2 thoughts on “Catalaanse panellets (marsepeinballetjes)

  1. Lekker zeg! Hier wordt ook Halloween uitgebreid gevierd, maar wat ze dan precies eten… geen idee haha. Ik heb ook net een vreemd recept online gezet, uit Colombia natuurlijk haha. Grappig al die verschillen he? Vind dat zo leuk om hapjes uit andere landen te leren kennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *