Crema de calabaza (pompoensoep)

Het is herfst, ook hier in Barcelona. We lopen nog in korte mouwen, maar de echte hitte is voorbij en ’s ochtends bij het opstaan is het nu pikkedonker. Op straat staan er al kraampjes die geroosterde kastanjes en zoete aardappels verkopen in een papieren puntzak. Zo gezellig en oh, wat ruikt dat lekker! Sinds ik in Barcelona woon, vind ik de herfst toch wel een fijn jaargetijde!

Het is ook weer het seizoen van de pompoenen. Ik ben dol op pompoen en ik denk dat jullie dat na het maken van dit recept ook zijn. Vandaag laat ik jullie zien hoe je Spaanse crema de calabaza moet maken, oftewel pompoensoep. De naam ‘crema’ geeft aan dat het niet om een heldere soep gaat, maar om een lekkere dikke, bijna puree-achtige soep. Hij wordt hier veel in de herfst gegeten, nu de pompoen weer volop beschikbaar.

Dit is een heel gemakkelijk recept, je zult het zien. Om te beginnen heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 kleine prei
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • een halve pompoen (ongeveer 500 gr)
 • 1 middelgrote zoete aardappel

Je kunt de ‘gewone’ oranje pompoen gebruiken (die van de halloweenfeesten) of flespompoen. Die laatste is wat gemakkelijker te schillen. Wil je tijd besparen, dan hebben jullie in Nederland vast wel bij de Appie van die voorgesneden stukken pompoen in het schap liggen.

Dit is wat je moet doen:

 • Snipper de ui en bak deze samen met de uitgeperste knoflookteentjes in een laagje olie in een grote pan.
 • Snijd de prei in ringen en voeg toe. Roerbak het geheel een paar minuutjes.
 • Schil en snijd de pompoen en de zoete aardappel in stukken en voeg beide toe.
 • Bedek vervolgens alles met een laagje water. Zorg dat het echt nét onder staat. Voeg niet te veel water toe want dan is de soep straks niet dik genoeg meer.
 • Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15-20 minuten op laag vuur koken.
 • Pak de staafmixer erbij en… mixen maar! Je moet echt wel een paar minuten goed blijven mixen, zodat het helemaal vloeibaar is (anders zitten er straks misschien nog sliertjes prei en ui tussen)

En daarna is het smullen geblazen!

pompoensoep

pompoensoep

pompoensoep

 

Je kunt deze crema de calabaza als voorgerecht eten, maar hij vult aardig dus als hoofdgerecht gaat ook prima (met een lekker stuk brood erbij). Wij eten deze crema de calabaza vaak ’s avonds en hebben er dan genoeg aan, aangezien we ’s middags al een warme maaltijd gegeten hebben.

Wat vind jij een typisch feel-good herfstgerecht? En heeft er nog iemand tips voor het snijden van uien zonder te huilen? (Echt last van altijd!)

5 thoughts on “Crema de calabaza (pompoensoep)

 1. Heb nog nooit pompoensoep op, terwijl het mij wel erg lekker lijkt! Sinds vorig jaar ben ik ineens helemaal gek op pompoen, haha. Ik sla je recept even op! Al zal ik wel de zoete aardappel achterwege moeten laten, want dat mag ik niet haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *