Montserrat

Dagtrip vanuit Barcelona: het mysterieuze Montserrat

Stel, je bent lang genoeg in Barcelona verbleven dat je alles wel zo’n beetje gezien hebt, óf je bent misschien al zo vaak in Barcelona geweest, dat je ook wel eens wat daarbuiten wil zien… Dan heb ik een tip! Een dagexcursie naar Montserrat. Montserrat is een bijzondere berg die op ongeveer 50 km ten noordwesten van Barcelona ligt. Bijzonder in eerste instantie vanwege het uiterlijk van de berg. Bijzonder daarnaast vanwege de mysterieuze oorsprong…

Montserrat

 

De berg

De berg Montserrat torent hoog uit boven het verder vrij vlakke omringende gebied. Over de bijzondere vorm van de berg is veel gespeculeerd. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken aan een vulkanische oorsprong. Maar niets is minder waar. De berg blijkt ontstaan te zijn door een vorm van karstificatie, oftewel oplossing van kalksteen. Het woord Montserrat bestaat uit twee woorden, namelijk Mont (=berg) en Serrat (gezaagd). Het uiterlijk lijkt inderdaad op tanden van een zaag. De rotsen van Montserrat zijn met elkaar verbonden door een natuurlijk cement van zand en klei. Door de eeuwen heen hebben regen en wind hier verschillende vreemde vormen van gemaakt.

Montserrat

 

Het klooster en de Maagd van Montserrat

Bovenop de berg bevindt zich het klooster van Montserrat. Volgens de legende zagen enkele jonge herders in het jaar 880 een sterk licht neerdalen vanuit de hemel, vergezeld door een mooi lied. Dit leidde hen tot een grot waarin ze een groot beeld van de Maagd Maria vonden. Toen de bisschop van het naburige stadje Manresa het beeld naar zijn stad wilde verplaatsen, bleek het zo zwaar dat ze het niet konden optillen. De bisschop interpreteerde dit als de wens van de Maagd op de berg te blijven en liet er een kapel bouwen. Vandaag de dag is het klooster een belangrijk bedevaartsoort, waar zo’n 100 Benediktijnse monniken hun leven wijden aan het gebed, het werk in het klooster en het opvangen van pelgrims.

klooster van montserrat

De Maagd van Montserrat wordt overigens liefkozend La Moreneta (de donkere) genoemd, vanwege haar donkere huidskleur. Deze donkere kleur komt door het verkleuren van het vernis van het hout waaruit zij gesneden is. In 1881 is de maagd van Montserrat door Paus Leo XII officieel tot beschermheilige van Catalonië verklaard. Montserrat is overigens een veel gebruikte meisjesnaam in Catalonië. Vaak wordt de naam afgekort tot Montse.

Elke dag kun je in het klooster het oudste kinderkoor van Europa, La Escalonia de Montserrat, horen zingen. Dit koor bestaat al sinds het begin van de 14e eeuw. Op de berg van Montserrat bevindt zich ook een Museum met kunstwerken van onder andere grootse Catalaanse artiesten als Salvador Dalí, Joan Miró en Antoni Tapies.

Natuur

In 1987 is Montserrat als beschermd natuurgebied verklaard. Het is dan ook een prachtig gebied om te wandelen en er zijn meerdere wandelroutes uitgezet die variëren in moeilijkheidsgraad. Wil je wat hogerop komen, dan zijn er twee kabelbaantreintjes. De eerste, el funicular Santa Cova, brengt je naar de plek waar het beeld van de Heilige Maagd van Montserrat volgens de legende gevonden werd. De tweede, el funicular San Joan, brengt je in slechts 7 minuten naar een hoogte van 1000 meter boven zeeniveau. Eenmaal op de top aangekomen, heb je een spectaculair uitzicht op het klooster, het omliggende landschap en zelfs de Pyreneeën. Mocht je heel avontuurlijk aangelegd zijn, dan heb je ook nog de mogelijkheid om de Cavall Bernat te beklimmen. Dit is de dunste en meest in het oog springende punt van de rotsformatie.

cavall de bernat

Hoe kom je er?

 • De gemakkelijkste manier vanuit Barcelona is met de trein en de cremallera (tandradtrein). Vanaf het treinstation Plaça Espanya gaat er vanaf 8:36 uur elk uur een trein naar het station Monistrol de Montserrat (lijn R5 Barcelona – Manresa). Vanaf dit treinstation kun je overstappen op de Cremallera de Montserrat, die in zo’n 15 minuten het hoogteverschil van 600 meter overbrugt en je naar de entree van het park brengt. De cremallera vertrekt elke 20 minuten. Vanuit de cremallera doe je al de eerste indrukken op van de prachtige omgeving!
 • Een andere optie is met de bus. Het busbedrijf Autocares Julia biedt dagelijks de route Barcelona – Montserrat aan. De bus vertrekt om 09:15 vanaf Calle Viriato in Barcelona (naast het station van Sants), en keert van oktober t/m mei terug om 17:00 uur en van juni t/m september om 18:00 uur.
 • Als je over een auto beschikt is het uiteraard ook nog een optie om eerst naar Montserrat te rijden, en vervolgens het laatste stukje met de cremallera naar boven te gaan. Er is genoeg parkeerruimte bij het treinstation van Monistrol de Montserrat.
Cremallera de Montserrat
(Dit zijn Renaldo en ik, jaren geleden, toen Oliver er nog niet was!)

Om eten hoef je je niet druk te maken aangezien er zich meerdere restaurants bevinden op de berg. Er is zelfs een 3-sterren hotel vlak naast het klooster, het Hotel Abat Cisneros. En tot slot is er nog een leuk souvenirwinkeltje waar van alles te verkrijgen is zoals typische Catalaanse zoetigheden, likeurs gemaakt van kruiden die op de berg groeien, keramiek, boeken, bekers, enz.

Dus, wil je even weg van de drukte van Barcelona? Zoek je rust, natuur, cultuur, spiritualiteit…? Ga dan een dagje naar Montserrat!

Wie is er wel eens geweest?

4 thoughts on “Dagtrip vanuit Barcelona: het mysterieuze Montserrat

 1. Wat een leuk stuk over Montserrat. Een goede tip om dat zeker eens een keer te doen als je zoals wij 5 weken in de zomer in Barcelona vertoeven..

 2. Weer een leuk en lezenswaardig stukje, Maaike. Misschien is Tarragona ook nog een tip.
  En nog en tip: Als je dit straks allemaal gaat bundelen heb je de ultieme reisgids van Barcelona voor Nederlanders (en wellicht ook Belgen).

 3. Hier ben ik als kind heel vaak geweest! Vooral de autorit er naar toe vond ik heel spannend! Ondanks dat ik atheïst ben, vond ik het wel interessant dat zoveel mensen kwamen voor de Zwarte Madonna en heb het beeld ook een paar keer gezien. En het uitzicht vanaf de berg is verbluffend!

 4. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *