Dingen die ik niet mis aan Nederland

Wonen in een ander land betekent uiteraard aanpassingen. Aanpassen aan een nieuwe cultuur, een andere taal, een andere mentaliteit… Sommige aspecten kosten wat meer moeite, maar andere gaan juist heel gemakkelijk. Nou moet ik zeggen dat ik na dik 9 jaar redelijk geïntegreerd ben. Er zijn heus dingen die ik mis aan Nederland of die ik beter vind in Nederland. Maar er zijn een aantal punten die me absoluut geen moeite gekost hebben en die ik helemaal niet mis aan mijn vaderland, en dat zijn deze:

  1. Met stip op nummer één: het weer! De regen, de kou, maar vooral die grijsheid, die mis ik dus niet! Daar word ik neerslachtig van. Er zijn mensen die er de voordelen van inzien (”binnen is het gezellig”) maar ik behoor niet tot deze groep. Ik houd heus van een beetje afwisseling in de seizoenen, maar in Barcelona hebben wij die afwisseling ook. Van extreem warm naar gewoon lekker warm naar beetje fris. In ieder geval schijnt op bijna alle dagen van het jaar het zonnetje en daar ben ik maar wat blij mee.
  2. Een boterham tussen de middag. Wat saai! Aan de Spaanse eetgewoontes heb ik me snel aangepast. Als lunch eten wij een uitgebreide maaltijd. Als het even kan met voor-, hoofd- en nagerecht. Heb je gelijk genoeg energie om de rest van de dag door te komen en begint je maag ook niet zo te knorren om 16:00 uur!
  3. Haast! Jullie kennen het gezegde: haastige spoed… is zelden goed. Juist. Als je in een sneltreinvaart door het leven gaat, kun je toch helemaal niet genieten van alle mooie dingen om je heen? Waarom altijd rennen van afspraak naar afspraak? Wat dat betreft kunnen de Nederlanders wel een lesje leren van de Spanjaarden. Loop gewoon eens in een iets langzamer tempo. Neem gewoon nog even een koffietje in de bar onder kantoor voor je begint met werken. Maak gewoon even een praatje als je een bekende op straat tegen komt.
  4. De agendacultuur. Oftewel, afspraken die weken vantevoren ingepland worden. Ok, de tandarts of een ouderbijeenkomst snap ik nog wel. Maar een gezellig etentje met vriendinnen? Of een avondje uit met je partner? Dat soort dingen dienen wat mij betreft wat spontaner te gebeuren, net als hier in Spanje.
  5. De grijsheid. Nou zal punt 1 daar mee te maken hebben, maar ik vind grijs ook echt wel letterlijk de overheersende kleur in Nederland. Het is in ieder geval altijd de kleur die ik zie als het vliegtuig boven Nederland de daling in heeft gezet. De gebouwen, de straten, de rivieren, de zee, zelfs de kleding van de mensen is vaak donkergrijs of zwart. Geef mij maar een mooie paarsroze bougainvillea, een turquoise zee, palmbomen, de vrolijk gekleurde tegeltjes van Gaudi en de mooie versierde gebouwen in de wijken Eixample of Gracia.
eixample
Wat zou jij nou echt niet missen aan Nederland?

3 thoughts on “Dingen die ik niet mis aan Nederland

  1. Het weer zou ik ook echt niet missen en is voor mij een geldige reden om weg te gaan uit Nederland. Leuke blog heb jij, ik ga even verder lezen 😉 de combinatie gezin en Barcelona spreekt mij zeker aan.

  2. Haha jaa herkenbaar! Dat broodje mis ik ook niet, al eet ik nog wel af en toe brood uit onze broodbakmachine. De uitgebreide maaltijd is juist heerlijk 😀 En ja de haast, agendacultuur en het weer: ook dat mis ik totaal niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *