eetgewoontes in Spanje

Eetgewoontes in Spanje

In Spanje zijn de eetgewoontes anders dan in Nederland. Zoals ik al vaker verteld heb, wordt er in Spanje een warme maaltijd gegeten tussen de middag. Niks geen boterhammetjes, maar een voorgerecht, hoofdgerecht en als het even kan ook nog een nagerecht. Ook wordt er veel later gegeten dan in Nederland. En welgeteld eten de Spanjaarden vijf keer op een dag! Vandaag vertel ik je meer over de Spaanse eetgewoontes en de verschillen met Nederland. Ook vertel ik je hoe wij het thuis doen en laat ik je het schoolmenu van Oliver zien. Nieuwsgierig? Lees dan mee!

Het ontbijt (el desayuno)

Laten we beginnen bij het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag! Waar het in Nederland gebruikelijk is brood te eten bij het ontbijt, eten de Spanjaarden over het algemeen iets ongezonder. De kinderen krijgen meestal iets zoets, zoals een paar koekjes, een magdalena (Spaanse muffin) of een pan de leche (zoetig broodje, dat een beetje op brioche lijkt) met daarbij een glas melk of chocomel om in te dopen. Ook de volwassenen eten graag zoet of anders een croissantje of tostada (geroosterd stuk brood) met olijfolie en daarbij een kopje koffie. Het ontbijt van de Spanjaarden is niet heel uitgebreid. Wijzelf eten meestal gewoon brood ’s ochtends, maar we maken ook vaak een tosti of een lekker bordje warme havermoutpap. Het brood kopen we vers bij de bakker en blijft minder lang goed dan het brood in Nederland. Gelukkig (voor mij en Oliver) hebben we hier in de buurt een Indische toko waar we pindakaas kunnen kopen, hihi.

 

Tussendoortje

Rond 10:00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Dit wordt ook ontbijt genoemd (het tweede ontbijt dus!), maar het is eigenlijk gewoon een kleine snack om het vol te houden tot de lunch, die pas veel later plaats vindt dan in Nederland. Bij Oliver op school eten de kinderen een klein broodje, wat kaakjes of fruit. Dit geven de ouders zelf mee in een klein tupperwarebakje. Wij geven Oliver altijd fruit mee, omdat hij al een stevig ontbijt thuis eet. Als je werkt in Spanje, dan vragen je collega’s je steevast rond een uur of tien of je mee gaat ontbijten! Dat betekent even een korte pauze in de lokale bar naast kantoor met een koffie en een (eventueel zelf meegenomen) broodje (bocadillo).

Lunch (la comida)

De lunch vindt meestal pas rond 14:00 of zelfs later plaats en is erg uitgebreid. Overal in de stad vind je restaurantjes in overvloed waar je voor niet te veel geld een lekker dagmenu kunt eten. Meestal betaal je zo’n 10 euro voor een menu met voor-, hoofd- en nagerecht plus drankje en brood. Maar er zijn ook altijd voldoende magnetrons aanwezig op kantoor voor diegenen die zelf hun lunch meenemen. Renaldo en ik maken trouw elke avond ons middageten klaar voor de volgende dag. Zelfs nu ik thuis ben met Emma hebben we deze gewoonte erin gehouden. Renaldo warmt zijn maaltijd op kantoor op en ik thuis, zodat ik ’s ochtends niet hoef te koken.

Ook bij Oliver op school wordt er tussen de middag een uitgebreide maaltijd geserveerd. Echt ideaal, want zo krijgen de kinderen een zeer gevarieerd menu aangeboden met vlees, vis, groenten, soep, peulvruchten… Voor ons moeders is dat toch een fijne gedachte, dat je kind in ieder geval al tussen de middag een gezonde maaltijd op heeft! Oliver is hier ook een erg goede eter door geworden, moet ik zeggen. Hij eet alles wat hij aangeboden krijgt op school. De lunch op school is wat eerder, om 13:00 uur. We krijgen elke maand een overzicht van het menu. Dit is het menu van januari (in het Catalaans):

spaans schoolmenu

Ik zal de week van 15 januari hieronder toelichten:

 • Maandag

Snijboontjes met aardappels, San Marino (gepaneerde heek – een witte vissoort –  met ham en kaas ertussen) en salade van sla, tomaat en mais. Als nagerecht fruit.

 • Dinsdag

Een stoofschotel van witte bonen (met andere stukjes groenten), een runderhamburger met ui en champignons en als nagerecht fruit.

 • Woensdag

Spaghetti bolognese, geroosterde kip met rozemarijn en salade van sla, tomaat en wortel. Als nagerecht fruit.

 • Donderdag

Vandaag is het ‘Cubaanse dag’. Elke maand is er één dag aan een bepaalde wereldkeuken gewijd. We hebben al verschillende keukens gehad, zoals de Franse (inclusief chocolademousse toe), de Schotse, de Egyptische, de Russische… De Nederlandse keuken is nog niet voorbij gekomen overigens! Op deze dag aten de kinderen de typisch Cubaanse gerechten arroz congrí (rijst met zwarte bonen) en picada a la criolla (gehakt op zijn Cubaans). Als nagerecht Cubaanse pudding.

 • Vrijdag

Courgettesoep met croutons, rape (een vissoort) met groene saus en salade (sla, tomaat, mais). Als nagerecht weer fruit.

Op alle dagen krijgen de kinderen ook brood bij de maaltijd, maar dat krijgen ze pas achteraf, wanneer ze hun bordje leeg gegeten hebben. Er wordt altijd water bij de maaltijden gedronken. Het fruit is elke dag verschillend en hangt af van het seizoen.

 

 

Middagtussendoortje (la merienda)

Rond een uur of 17:00 – 18:00 is het tijd voor de merienda. Dit is een snack tussen de lunch en het avondeten. De kinderen krijgen deze gebruikelijk als ze uit school komen. Het avondeten is in Spanje veel later dan in Nederland, dus de kinderen moeten wel tussendoor nog iets eten, anders houden ze het nooit vol! (De volwassenen trouwens ook.) Wanneer ik Oliver uit school ophaal om 16:15 neem ik altijd wat lekkers voor hem mee, zoals een pakje drinken en een koekje of een banaan. Andere kinderen krijgen hele broodjes met serranoham of Nocilla (Spaanse Nutella), maar wij eten zelf ons avondeten niet zo laat als de meeste Spanjaarden, dus ik geef Oliver ook weer niet te veel. De Spanjaarden eten graag iets zoets bij de merienda. De bakkertjes en koffiezaakjes bieden volop keus!

Avondeten (la cena)

Het Spaanse avondeten is meestal pas rond 21:00. In restaurants is het zelfs gebruikelijk om om 22:00 een tafel te reserveren. In tegenstelling tot de Spaanse gezinnen eten wij veel vroeger, vaak al rond 19:00 – 19:30. Wij willen Oliver niet te laat op bed willen leggen en toch samen eten. Het is in Spanje ook gebruikelijk dat de kinderen eerst eten, en de ouders pas later als de kinderen al op bed liggen. Maar voor mij is de avondmaaltijd een belangrijk moment samen, waarbij we over elkaars dag kunnen vertellen, dus wij hebben hier niet de Spaanse gewoonte overgenomen maar een middenweg gekozen.

Dit is dus hoe de Spanjaarden het doen! Ik vind deze gewoontes heel prettig en zou niet meer gemakkelijk kunnen wennen aan het Nederlandse schema. De Spanjaarden houden van lekker eten en van lang tafelen in goed gezelschap. Nou, daar kan ik me helemaal in vinden!

Wat is jouw favoriete maaltijd van de dag?

Bedankt voor het lezen!

 

13 thoughts on “Eetgewoontes in Spanje

 1. Weer een heel leuk en belangrijk onderwerp: eten. En het is ook zo fijn om je uitgebreide lunch te nuttigen buiten in het zonnetje op een heerlijk terrasje. En dat inderdaad vaak voor maar 10 euro inclusief de fles wijn gewoon op de tafel erbij. Geweldig.

 2. Interessant! Ik heb er altijd moeite mee als ik in Spanje op vakantie ben… ik vind het allemaal zo veel! Als ik in de middag zoveel eet, krijg ik daarna niets meer uit mn handen (vindt de baas niet leuk, hihi)

 3. Hoi Maaike, super leukom he verhalen te lezen. En ook fijn om te horen/zien dat je het fijn hebt met je man en kinderen.

  Ik heb wel een vraagje: wat jullie ‘s-avonds eten beschrijf je niet. Dat is waarschijnlijk weer warm eten (vis of vlees, groente, pasta/aardappels/rijst ??

  Ik ben zelf niet zo van warm eten dus ik zou dat wel erg veel vinden (bij lunch EN avondeten!)
  Lieve groetjes,
  Arja

  1. Hoi Maaike, ja het eet schema is inderdaad anders dan hier in nederland.
   Maar als de kinderen later eten, hoe laat beginnen de scholen dan?

   1. Hoi Wil, de scholen beginnen om 09:00 uur. De Spaanse kinderen gaan erg laat naar bed. Onze zoon Oliver gaat altijd tussen 20:00 en 20:30, maar dat is vroeg voor Spaanse begrippen!

  2. Hoi Arja! ’s Avonds is het eten niet zo uitgebreid als ’s middags hoor. We eten vaak een lekkere soep, of een maaltijdsalade, of een omelet of aardappeltortilla, soms ook gewoon wat brood of wat tapas. Veel liefs!

 4. Leuk om te lezen! Inderdaad de tijden van het avondeten, heel laat. In Colombia eten ze juist vrij vroeg, tussen 6 en 7, al hebben wij geen vaste tijden voor het avondeten door onregelmatige diensten van Jimmy. Tussendoortjes noemen ze hier onces, dat is met bijvoorbeeld chocolaatjes of gebakjes en koffie of thee. Het Spaanse ontbijt zou ik hier ook best lekker vinden haha 🙂

 5. Dat de kinderen op school zo lekker uitgebreid en gevarieerd eten is inderdaad fantastisch!
  Dan kun je ’s avonds wat lichter eten/makkelijker doen..

  Leuk geschreven weer, zus!

 6. Wat leuk om te lezen. Het zal inderdaad niet meevallen om deze eetgewoontes met jonge kinderen te combineren. En er wordt dus ook vast meer buiten de deur gegeten dan in Nederland? Wij zijn wat dat betreft echt Hollands gebleven: lunchen met een boterham met kaas (of hagelslag) en ’s avonds eten we om 18-18.30 uur zodat de kinderen op tijd naar bed kunnen. Desondanks vind ik het toch wel ideaal dat er (ook hier) op school een goede warme maaltijd geserveerd wordt tijdens de pauze. Het menu lijkt aardig op die van Oliver, met altijd wel fruit na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *