Interview met Marta: een ‘Barcelonesa’ in Nederland

Op mijn blog ben je gewend te lezen over mijn emigratie naar Barcelona, hoe het is om hier te wonen en over cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje. Het leek mij leuk om het verhaal eens van een andere kant te belichten! Hoe zou het zijn voor een Barcelonesa om naar Nederland te verhuizen en daar een bestaan op te bouwen? Hiervoor heb ik Marta mogen interviewen, geboren en getogen in Barcelona en 10 jaar geleden verhuisd naar Nederland. Marta is eigenaresse en oprichtster van de website HolaBarcelona.nl, dé website met de allerbeste tips voor je verblijf in Barcelona.

 

Marta HolaBarcelona
Marta bij het strand in Barcelona

 

Sinds wanneer woon je in Nederland en hoe ben je er terecht gekomen?

Ik ben in 2008 naar Nederland geëmigreerd om een master te studeren. Ik had toen al een Nederlandse vriend en omdat ik graag een tijdje in het buitenland wou wonen, leek Nederland mij een uitstekende optie. Economisch gezien was het ook een betere optie voor ons, want in Spanje lag de crisis al op de loer. Bovendien was ik hier al vaker op bezoek geweest, dus helemaal vreemd voor mij was dit land niet.

 

Hoe bevalt het om in Nederland te wonen?

Behalve de lange winters met veel regen en weinig zonuren, bevalt het leven hier uitstekend. Het is wel even wennen, want je moet nou eenmaal een nieuw leventje in een vreemd land opbouwen, een nieuwe taal en cultuur leren kennen, nieuwe vrienden maken en je plek weten te vinden. Maar bij mij hielp het enorm dat mijn vriend hier vandaan kwam en mij de weg kon wijzen. Ook sprak ik al een beetje Nederlands, want ik had voor mijn vertrek wat taallessen in Barcelona gevolgd. Dit hielp mij enorm om snel te integreren, een bijbaan te vinden en nieuwe vrienden te maken. Inmiddels woon ik er al 10 jaar en het bevalt me hier nog steeds super, maar wel zo lang ik regelmatig naar Barcelona terug kan gaan, want anders wordt de afstand me te groot.

 

Wat waren / zijn de grootste cultuurverschillen voor jou?

Je zou het in eerste instantie wellicht niet zeggen, maar er zijn best wel veel cultuurverschillen tussen de twee landen: niet alleen in tradities, opvoeding of eetgewoontes, maar ook het dagelijkse leven is heel anders. De openingstijden zijn bijvoorbeeld een stuk ruimer in Barcelona ondanks de siësta en dat de winkels zondag ook dicht zijn. Je kunt namelijk iedere dag tot wel acht uur shoppen of je boodschappen doen. Het te laat komen op afspraken is ook een Spaanse gewoonte die je hier niet terugziet. Ook vond ik het gek om zo veel ‘vrije tijd’ te hebben na de avondmaaltijd: in Barcelona was daar nauwelijks tijd voor, als je na negen uur ‘s avonds ging eten.

 

Wat mis je het meest aan Barcelona?

Ik vind Barcelona een stad die bruist en waar van alles te doen en te beleven valt. Ook al ben je niet in het centrum, zijn er genoeg winkels en leuke horecagelegenheden waar je naartoe kunt gaan. In Nederland merk ik dat je voor de leuke winkels, bars en restaurants of om leuk uit te gaan, altijd naar het stadscentrum moet. Het gevoel van ‘alles om de hoek’ hebben mis ik dus heel erg. Laat staan het mooie weer en het strand, dat mis ik ook vaak. Daarentegen woon je in Nederland wel een stuk mooier, vaak in een huis met een tuin (iets wat onbetaalbaar is in Barcelona), en kun je overal op de fiets naartoe gaan, wat wel zo leuk en gezond voor je is.

 

Wat kunnen volgens jou de Spanjaarden van de Nederlanders leren en andersom?

Ik denk dat Nederlanders iets losser kunnen worden en meer bij de dag leven, want wat mij opvalt is dat men hier een zeer druk en gestructureerd leven leidt. Wil je met iemand een afspraak maken dan komen de agenda’s tevoorschijn en hoor je dat er pas volgende maand een plekje vrij voor je is. In Spanje zijn we een stuk makkelijker daarin en spreken we vaak ook spontaan af. Vakanties liggen bijvoorbeeld ook nooit vast van tevoren en worden pas last-minute bepaald (of je gaat naar het dorp van je grootouders zoals iedere zomer). Het lijkt soms wel dat mensen in het zuiden veel meer van het leven (en met name de kleine dingen in het leven) genieten.

Wat Spanjaarden dan wel van de Nederlanders kunnen leren is hun professionaliteit en efficiëntie in het werk, wat zich vertaalt in een sterke economie, zonder corruptieschandalen of ‘contratos basura’ (flutcontracten). Ook zijn werktijden een stuk flexibeler in Nederland en kun je daardoor vaak gezin met werken makkelijk combineren. In Spanje zijn we hier helaas nog niet zo ver ontwikkeld: de meeste mensen (ook moeders) werken nog steeds full-time en maken lange dagen op kantoor, kinderen zitten op school tot wel vijf uur en liggen pas heel laat ’s avonds in bed. Daarentegen hebben Spaanse mannen wel recht op maar liefst 4 weken ouderschapsverlof als er een kindje geboren is.

 

Marta HolaBarcelona
Marta op de fiets in Nederland

 

Persoonlijk kan ik me helemaal terugvinden in Marta’s antwoorden! Zelf woon ik nu 11 jaar in Barcelona en ik kan me goed voorstellen hoe zij tegen de Nederlanders aankijkt en wat voor cultuurverschillen zij ervaart. Ook de voor- en nadelen van beide landen herken ik.

Marta, ik vond het hartstikke leuk jou wat vragen te mogen stellen en jouw verhaal te mogen delen met mijn lezers. Ik wil je heel erg bedanken voor je medewerking en wens je het allerbeste toe in Nederland!

Ga jij binnenkort naar Barcelona? Vergeet dan zeker niet even een bezoek te brengen aan HolaBarcelona.nl, want daar vind je ongetwijfeld antwoord op al je vragen over de geweldige stad Barcelona!

3 thoughts on “Interview met Marta: een ‘Barcelonesa’ in Nederland

  1. Volgens mij is het zo slecht nog niet in Nederland. Verschillen zullen er altijd blijven. Ik weet niet waar in Nederland Marta woont, maar de winkels zijn hier bijna dag en nacht open. Leuk te lezen dat ze het in ieder geval nog steeds naar haar zin heeft.

    1. Hoi Papa,
      Ik woon in Arnhem, maar dan niet in het stadscentrum. Winkels sluiten hier om 18:00 uur en we hebben slechts één koopavond op donderdag. In Barcelona heb je iedere avond koopavond en sluiten winkels pas om 20:00-20:30 uur. Daarentegen zijn de winkels in Arnhem iedere zondag open en in Barcelona nog niet (met uitzondering van winkelcentrum Maremagnum). Als ik leuk wil shoppen moet ik altijd ‘naar de stad’ gaan. In Barcelona is dat niet echt nodig want je vindt overal leuke winkels. Dit zijn slechts een paar voorbeelden maar begrijp me niet verkeerd, ik vind het hier prachtig en juist heel fijn dat het zo rustig is buiten het stadscentrum om. En als ik wat nodig hebt, dan pak ik mijn fiets en ga ik ‘naar de stad’ of het meest dichtstbijzijnde winkelcentrum. 😉
      Saludos, Marta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *