Los Reyes Magos – Driekoningen

Op 6 januari wordt in Spanje Driekoningen gevierd. Op deze dag wordt gevierd dat Los Reyes Magos (de Drie Koningen, ook wel de Wijzen uit het Oosten) bij Jezus aankwamen na zijn geboorte om hem te vereren en geschenken te brengen. De Drie Koningen staan ook altijd traditiegetrouw in de kerststal in Spanje. De Spaanse kinderen krijgen normaal gesproken geen cadeautjes met kerst, want de cadeautjes worden door de Drie Koningen gebracht. Zij moeten dus wachten tot 6 januari om hun pakjes te mogen openen!

Op 5 januari is de intocht en optocht: La Cabalgata de Los Reyes Magos. In elke stad is het weer anders maar in Barcelona komen ze altijd per boot in de haven aan. Het heeft eigenlijk wel wat weg van Sinterklaas! De kinderen die zenuwachtig op de kade staan te wachten… Maar het geheel is allemaal veel ‘exotischer’. Ze kwamen tenslotte uit het Oosten! Er klinken dan ook Oosterse klanken en de hulpjes van de Drie Koningen, jongens en meiden met zwarte kohl onder hun ogen, zijn allemaal gekleed in prachtige gekleurde gewaden. Ook begint het (uiteraard) veel later. De intocht is aan het einde van de middag, rond 17:30. Eerdat ze vervolgens aan de optocht beginnen is het al lang donker.

Voorgaande jaren hebben we er met Oliver nooit zo veel aandacht aan besteed, omdat hij er nog niet echt besef van had. Maar nu hij op school zit, is dat natuurlijk anders. Daar besteden ze er uitgebreid aandacht aan, dus dit jaar zijn we dan ook voor het eerst met hem naar de optocht gaan kijken. Ze zouden rond 20:00 vlak bij ons huis voorbij komen. Het stond al helemaal vol met kinderen en hun ouders. Heel handig, velen hadden een trapleer meegenomen om op te gaan staan, zodat ze beter zicht hadden, haha.

Het was een prachtige optocht! Mooi versierde wagens met verschillende personages, lichtjes, muziek… En natuurlijk kwamen alledrie de koningen voorbij: Caspar, Melchior en Balthasar. Overigens is er hier nooit gezeur of discussie over iemands huidskleur. Eén van de koningen is wit, één is zwart en één is roodharig.

Op 6 januari is het een feestdag, dus kantoren en winkels zijn gesloten. De familie komt bij elkaar en de kinderen krijgen hun cadeautjes. Typisch op deze dag is ook de Roscón de Reyes, een ronde taart met vruchtjes erop en slagroom ertussen.

roscon-de-reyes

Nu Driekoningen voorbij is, zijn de feestdagen echt afgelopen! Maandag gaan we weer naar school en aan het werk.

Tot snel weer!

1 thought on “Los Reyes Magos – Driekoningen

  1. Grappig en ook logischer Driekoningen te vieren t.g.v. de geboorte van Jezus. Met kerstmis was hij nl. nog niet geboren. Wel werd er heel lang geleden al iets met cadeautjes gedaan en het waren, meen ik, de oude Germanen, die bedacht hebben de geboorte van Jezus dan maar samen met die kerstviering te laten vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *