Mijn top 5 bezienswaardigheden van Barcelona

Ik weet dat ik had beloofd met echte insider tips te komen voor een tripje naar Barcelona, en dat zal ik ook zeker nog doen. Beloofd! Maar eerst wilde ik toch de wat geijktere bezienswaardigheden eens op een rijtje zetten. Want wat als je nou voor het eerst in je leven naar Barcelona gaat? Als je nog nooit eerder in deze superstad geweest bent, wat mag je dan absoluut niet missen? Dit is de eerste in een reeks van mijn top 5. We beginnen met bezienswaardigheden. Ze staan ook in alle reisgidsen, ik weet het, maar ze staan daar niet voor niets. Ze zijn een bezoekje echt meer dan waard.

 1. Sagrada Familia

  geboortegevel

  Dit meesterwerk van Gaudí is wat mij betreft het meest indrukwekkende bouwwerk van Barcelona. In 1882 werd de eerste steen gelegd. Vandaag de dag is de tempel nog steeds niet af. Al meer dan 134 jaar wordt er aan gewerkt. En ik ben bang, dat wanneer de tempel eindelijk af is, ze weer opnieuw kunnen beginnen, maar dan met de renovatie van de oudste gedeeltes. Haha. Ik heb een tijdje in de buurt van de Sagrada Familia gewoond. Op weg naar huis liep ik er altijd langs en altijd keek ik omhoog om te zien hoe ver ze weer gevorderd waren. Dat leek heel langzaam te gaan, maar als ik nu oude foto’s terug kijk van toen ik pas net in Barcelona woonde ruim 9 jaar geleden, zie ik toch wel grote verschillen en zijn er hele nieuwe stukken bijgekomen!

  De oostkant vertegenwoordigt de geboorte van Jezus Christus en de westkant zijn lijdensweg, dood en wederopstand. De westkant vind ik zelf de allermooiste. Zo bizar weergegeven allemaal en je blijft nieuwe details ontdekken. Ik zou ook zeker de 15 euro betalen en naar binnen gaan, want aan de binnenkant kijk je helemaal je ogen uit! (Plus, je sponsort gelijk de verdere bouw, want het project is nog láng niet af!) Je kunt zelfs met een klein liftje naar boven in één van de torens om zo het geheel van bovenaf te bezichtigen.

  binnenkant

  Uitzicht vanaf de geboortegevel (oostkant)
  Tegenwoordig wordt er met tijdslots gewerkt zodat er niet teveel bezoekers tegelijkertijd binnen zijn. Koop hier vooraf je entreekaartje.

 2. Casa Mila, ook wel La Pedrera

  La Pedrera
  Casa Mila ligt op de hoek van de Paseo de Gracia en de straat Provença en verheft zich als een grote rotsformatie. Vandaar dat de Barcelonezen het gebouw al vanaf het begin La Pedrera noemen. (Piedra is steen in het Spaans). Van buitenaf is het gebouw niet zo kleurrijk als bijvoorbeeld Casa Batlló (zie hieronder), maar daarom niet minder spectaculair. Gaudí haalde zijn inspiratie met name uit de natuur, vandaar de onregelmatige vormen van dit pand, dat overigens geen dragende muren heeft. Binnenin kun je op de bovenste verdieping een appartement bezoeken met inrichting uit de jaren twintig. Superleuk om te zien en ook hier vind je weer hele aparte creaties van Gaudí terug. Maar het beste gedeelte wordt tot het laatst bewaard, dat is namelijk het excentrieke dakterras met bizarre schoorstenen en luchtgaten, waarvan sommige sterk aan Darth Vader doen denken.

  dakterras La Pedrera

  Kaartjes worden online verkocht via de officiële website.

 3. Casa Batlló

  casa-batllo
  Pas geleden zijn wij met het kantoor waar ik werk verhuisd maar tot voor kort werkte ik schuin tegenover Casa Batlló op de Paseo de Gracia. Elke (werk)dag kon ik dus van buitenaf genieten van dit meesterwerk. Het meest bijzondere aan Casa Batlló is de voorgevel. De dakpannen van geel, groen en blauw keramiek zijn als de rug van een draak. De draak uit de legende van Sant Jordi welteverstaan. De gietijzeren balkonnetjes zijn als maskers. Het geheel is sprookjesachtig en verandert met de verschillende kleuren van het daglicht. Binnen kun je de voormalige woning van de familie Batlló bezoeken en aan de achterkant het zonovergoten terras. Interessant weetje: het gebouw diende van 1936 tot 1939 als onderdak voor vluchtelingen tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

  Kaartjes kunnen online gekocht worden via de officiële website.

 4. Park Güell

  Ingang Park Guëll
  Dit park, wederom van onze held Gaudí, werd oorspronkelijk bedacht als woonwijk vlakbij de stad voor de Catalaanse bourgousie. Gaudí kreeg het project toegewezen door Eusebi Guëll. Maar de verkoop van de parcelen had geen succes bij de Catalaanse families en uiteindelijk is het een stadspark geworden. Het park ligt op een plateau tegen een heuvel geplaatst en biedt prachtige uitzichten over de stad. Wonderlijke sprookjesfiguren, gigantische grotten, drakenfiguren, de overdekte hal van de Honderd Zuilen, de lange serpentinevormige bank gemaakt van kleurrijke glasscherven en keramiektegeltjes… Je kijkt hier werkelijk je ogen uit.


  Vroeger was de toegang nog gratis maar sinds een tijdje is dat gewijzigd en hebben alleen de inwoners van de direct omliggende wijken nog gratis toegang. Helaas hoor ik daar zelf ook niet bij, want wij wonen aan de andere kant van de stad. Net als bij de Sagrada Familia wordt er nu met tijdslots gewerkt en dat is eigenlijk wel beter want dan zijn er niet zo veel mensen tegelijkertijd aanwezig in het park. Kaartjes zijn te kopen via de officiële website.
 5. Palau de la Música Catalana

  glazen dak Palau de la Música Catalana
  Ah! Hier heb ik er misschien eentje die je nog niet kende! Weer zo’n prachtig modernistisch bouwwerk, maar deze keer niet van de hand van Gaudí, maar van zijn tijdgenoot Domènech i Montaner. Het betreft een concertzaal met weelderig versierde gevels, mozaïekpilaren en een schitterende, naar binnen gewelfde, koepel van gebrandschilderd glas. Ondanks dat het gebouw omgeven wordt door andere gebouwen, komt er door dit speciale ontwerp toch genoeg daglicht binnen. Ik ben hier twee keer naar een concert geweest en dat was echt waanzinnig! De verschillende lichtreflecties door het gekleurde glazen dak geven een heel speciaal effect aan het optreden.

  palau-de-la-musica-catalana

  Je kunt naar binnen om een koffietje te drinken of een biertje met wat tapas, maar dan zie je helaas niet de concertzaal. Hiervoor kun je een entreekaartje kopen. Je krijgt dan gelijk een hele rondleiding met een gids. Een andere optie is uiteraard kijken wat er op het programma staat en naar een mooi concert of andere voorstelling gaan tijdens je verblijf!

In dit artikel heb ik alleen bezienswaardigheden genoemd. In toekomstige artikelen zullen de verschillende wijken, musea, parken, winkelgebieden, etc. etc. aan bod komen en geef ik ook daarvan mijn top 5. Stay tuned!

Ben jij wel eens in Barcelona geweest? Wat is het mooiste wat je gezien hebt? Of als je nog nooit in Barcelona bent geweest, waarom zou je er heel graag een keer heen willen?

2 thoughts on “Mijn top 5 bezienswaardigheden van Barcelona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *