Mercat de Sant Antoni Barcelon

Na 9 jaar is eindelijk de Mercat de Sant Antoni open!

Het begon al iets weg te hebben van de Sagrada Familia: jarenlange werkzaamheden, vertragingen, meer werkzaamheden, uitstel en nog meer werkzaamheden… Maar op 23 mei 2018 was het dan eindelijk zo ver. Na 9 jaar renovaties ging de markthal Mercat de Sant Antoni in de gelijknamige volkswijk Sant Antoni dan echt open. Het was een groot feest en de buurtbewoners waren in volle getale aanwezig om dit heugelijke moment bij te wonen. Wij zelf wonen er vlakbij en ik ben vanochtend ook even wezen kijken met Emma. Ik kan vertellen dat het prachtig is geworden!

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de Mercat de Sant Antoni een markt in de openlucht die zich bij de zuidelijke ingang van het toen nog ommuurde Barcelona bevond. Dit was een gunstige ligging omdat het op de doorgang lag voor degenen die de stad inkwamen of uitgingen. Toen de stad later uitbreidde en de muren neergehaald werden, werd voorgesteld om er een overdekte markthal van te maken. De architect Antoni Rovira i Trias nam de taak op zich. De bouw begon in 1879 en werd afgerond in 1882. De markt is dus dit jaar 136 jaar oud!

In 2007 werd met de renovatie gestart. In eerste instantie moesten er tijdelijk markthallen gebouwd worden voor de kraamhouders. Deze werden geplaatst op de Ronda Sant Antoni. Echt mooi zag het er niet uit, maar ja, het was per slot van rekening tijdelijk. In 2009 was alles en iedereen verhuisd en werd de Mercat de Sant Antoni dan echt gesloten. Een lange periode van werkzaamheden begon… Tijdens het project werden archeologische resten gevonden van de oude stadsmuur, begraafplaats en de Vía Augusta Romana. Deze zijn uiteraard zorgvuldig in tact gelaten. De Mercat de Sant Antoni is naast markthal ook een soort openluchtmuseum!

Wat feiten op een rijtje:

  • de totale investering heeft 80 miljoen euro bedragen
  • de totale oppervlakte beslaat 53.388 vierkante meter
  • er zijn in totaal 235 ‘kraampjes’
  • nieuwe ‘huurders’ zijn onder andere een grote Lidl die zich onder de grond bevindt en een sportschool die in de herfst open zal gaan

In het midden bevinden zich de voedselkraampjes waar je terecht kunt voor o.a. verse vis, heerlijke serranoham, prachtig gekleurde groente en fruit, olijven in alle soorten en maten, noten, eieren… noem maar op! De buitenste rand is bestemd voor niet-voedsel. Dit wordt in het Catalaans ‘Les Encants’ genoemd. Denk aan kleding, schoenen, panty’s, ondergoed, babykleertjes, tassen, producten voor het huishouden. Op zondag wordt er dan nog rondom de markthal een boekenmarkt geplaatst.

Aanstaande zaterdag (26 mei 2018) vindt het grote openingsfeest plaats. Er worden dan verschillende activiteiten georganiseerd met dans, muziek, rondleidingen, activiteiten voor de kinderen… Ben je toevallig in Barcelona, ga dan zeker even kijken!

De openingstijden zijn als volgt:

  • Maandag – donderdag 07:00 – 14:30 en 17:00 – 20:30
  • Vrijdag – zaterdag 07:00 – 20:30

De buurtbewoners en de kraamhouders zijn het er in ieder geval over eens. Het was het wachten meer dan waard! En ook ik ben blij dat de markt nu eindelijk open is. Zeg nou zelf, je boodschappen halen in dit architectonische pareltje is toch veel interessanter dan in de gewone supermarkt?

3 thoughts on “Na 9 jaar is eindelijk de Mercat de Sant Antoni open!

  1. Maaike. We zijn zo vaak langs de puinhopen gelopen. Ik wil het ook snel in het echt zien hoe het geworden is. Ben heel benieuwd. Ik kom gauw weer. Gaan we even daar markten.

  2. Hallo Maaike. Ik heb weer genoten van je enthousiaste beschrijvingen. Aan de foto’s te zien is het inderdaad een prachtplek. 9 jaar “manhana” , maar de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *