Ontbijten in Barcelona

Ontbijten in Barcelona

Een goed ontbijt is altijd belangrijk, maar als je op stedentrip bent in Barcelona natuurlijk nog een beetje meer. Je moet immers genoeg energie hebben om de hele dag op pad te gaan en de stad te bewonderen! In dit artikel vertel ik jullie meer over ontbijten in Barcelona. Misschien verblijf je in een hotel en zit het ontbijt automatisch inbegrepen. Maar als je kunt kiezen, zou ik zeker aanraden je verblijf zonder ontbijt te boeken, zodat je elke ochtend weer een ander leuk ontbijtzaakje in Barcelona kunt uitproberen!

De Barcelonezen ontbijten zelf meestal buiten de deur. Het is dan ook niet gek dat er ontelbare koffiezaakjes (cafeterías) te vinden zijn in de stad. Je ziet ze letterlijk op elke hoek van de straat en daar tussenin! Het fijne is ook dat ontbijten buiten de deur helemaal niet duur is in Barcelona. Voor een simpele combinatie koffie met croissant betaal je meestal minder dan 2 euro.

Koffie

Over koffie gesproken, om te beginnen is het wel handig om te weten wat voor soorten koffie er zijn zodat je weet wat je moet bestellen. Dit zijn de meest gebruikte soorten koffies:

 • Café solo: een kleine, sterke koffie. Te vergelijken met een Italiaanse espresso.
 • Café americano: een gewone zwarte koffie zoals wij die kennen in Nederland. Geen hele sterke bak.
 • Café con leche: een koffie met (veel) melk. Je kunt kiezen of je de melk koud, lauw of warm wil. Mijn favoriet!
 • Cortado: een kleine, sterke koffie met een klein scheutje melk erin.
 • Capuchino: koffie met opgeklopte melk en een beetje cacao erover gestrooid.

Wil je cafeïnevrije koffie, vraag dan om een descafeínado (kan in combinatie met alle bovengenoemde koffies).

Wat neem je erbij?

Of je nu van zoet of hartig houdt, er zit vast iets van je gading tussen. We beginnen met hartig:

 • Pan con tomate: geroosterd (stok)brood met tomatenspread en olijfolie. Zooo lekker…
 • Bikini: wat wij in Nederland een tosti noemen
 • Bocadillo: een belegd hard broodje. Dit kan zijn met atún (tonijn), queso (kaas), jamón (serrano ham), jamón dulce (gekookte ham), tortilla de patatas (aardappeltortilla)…
 • Mini of pulga: hetzelfde maar dan een klein broodje
 • Tostadas: geroosterde boterhammen. Hier krijg je dan olijfolie of boter en jam bij.
Pan con tomate & café con leche

Ben je meer een zoetekauw? Dan kun je je hart ophalen! Hieronder wat voorbeelden van waar je allemaal uit kunt kiezen:

 • Churros: de bekende gefrituurde deegstengels. Deze worden vaak met een kop warme chocolade genomen, waar je ze in kunt dopen.
 • Magdalena: wat de Engelsen een muffin noemen. In alle soorten en maten te verkrijgen!
 • Napolitana: bladerdeegbroodjes gevuld met chocola (chocolate), een soort pudding (crema) of cabello de ángel (een soort spijs)
 • Ensaimada: in een cirkel gedraaid deeg met poedersuiker erop
Churros con chocolate

Zoals ik zei, zal het niet moeilijk zijn een cafetería te vinden. Bekende ketens zijn: Granier, 365café, Bracafé, Fornet… En verder kun je terecht bij alle barretjes. Zelf houd ik van lekker en simpel ontbijten zoals de Barcelonezen dat zelf doen. Maar er zijn ook ontzettend veel hippe koffietentjes te vinden in Barcelona, compleet met vintage interieur en smoothies en acaibowls op de kaart. Dit zijn een aantal voorbeelden:

Oma Bistro (Consell de Cent 227)

Oma Bistro Barcelona
Oma Bistro

Dit is een gezellig zaakje op een hoek in de wijk Eixample Izquierda. Je kunt er aan een grote tafel zitten of op een bank neerploffen en genieten van bijvoorbeeld een heerlijk stuk taart, eggs benedict, wafels, versbereide vruchtensap… De naam komt overigens niet uit het Nederlands maar uit het Duits en is vernoemd naar de oma van de eigenaren.

Brunch & Cake (Enrique Granados 19)

Zoals de naam al aangeeft, is dit een typisch Amerikaans zaakje. Hier kun je dan ook terecht voor een uitgebreid ontbijt! De borden worden prachtig opgemaakt. Zoek maar eens op Instagram en je ziet de mooiste creaties voorbij komen. Brunch & Cake wordt in veel gidsen en blogs genoemd en is dan ook erg populair. En aangezien het niet erg groot is, zul je ongetwijfeld op een plekje moeten wachten. Bovendien is de kans groot dat er andere toeristen op jouw plekje staan te azen, dus misschien word je daar een beetje zenuwachtig van als je net van je stuk taart of bagel met gebakken ei zit te smullen.

Ugot (Viladomat 138)

Ugot Barcelona

Een prachtig zaakje met antieke meubels, originele decoratie en een ouderwets servies, zoals je oma dat vroeger had. Een ideaal plekje om echt de tijd te nemen voor een uitgebreid ontbijt of zelfs brunch, bijvoorbeeld op zondagochtend.

Heb je al trek gekregen? Vind jij het ook zo leuk om buiten de deur te ontbijten?

7 thoughts on “Ontbijten in Barcelona

 1. Leuk om te lezen! Grappig die verschillen in koffie, als je café solo vraagt in Colombia snappen ze er niks van. Hier heet dat ‘tinto’. Dat snappen ze waarschijnlijk in Barcelona weer niet. Ook de hapjes enzo, zo typisch van daar. Krijg er trek van 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *