Rare gewoontes in Catalonië: menselijke torens bouwen

De Catalanen zijn een volk apart. Niet voor niets wil een groot gedeelte van hen het liefst onafhankelijk van Spanje zijn en een eigen land vormen. (Daar ben ik het zelf niet helemaal, of beter gezegd helemaal niet, mee eens, maar dat onderwerp komt misschien een andere keer nog aan bod op mijn blog). De Catalanen hebben zo hun eigen tradities en gewoonten. In de kerststal zetten ze een klein kakkend mannetje (el caganer), ze smeren geen boter op hun brood maar tomaat, ze dansen sardanas en… ze maken menselijke torens, oftewel Castells. Jawel, ze klimmen graag op elkaars schouders, jong en oud, en maken zo torens van meerdere verdiepingen hoog. Tien verdiepingen is tot nu toe het hoogste dat behaald is.

Iedere grote gemeente heeft zijn eigen colla (ploeg). Is er feest in de stad (en dat is het geregeld), dan verzamelen meerdere ploegen zich op het belangrijkste plein van de stad om hun kunsten te vertonen.

De Castellers dragen een witte broek en een overhemd in de kleur van hun ploeg. Om hun middel wikkelen ze zo strak als het kan een brede sjaal. Meestal trekt een teamgenoot zo hard mogelijk aan het andere einde van de sjaal en begint de Casteller zich daar in te ‘rollen’. Deze band om hun middel is erg handig want daar kunnen degenen die op hen moeten klimmen mooi hun handen en voeten insteken om omhoog te kunnen klauteren.

De grootsten en sterksten staan onderop en beginnen met het maken van de basis. Ze staan allemaal zo dicht mogelijk tegen elkaar aan en de buitenste kringen duwen zoveel mogelijk tegen het midden aan, zodat de binnenkant stabiel is. Zelfs het publiek wordt wel eens gevraagd om mee te duwen.

Vervolgens klimt hierop een tweede laag van deelnemers die iets minder groot en dik zijn, maar nog steeds krachtig genoeg! En zo gaat het door tot uiteindelijk de allerkleinste en lichtste deelnemers naar de top klimmen. Vaak zijn dit kinderen van slechts 4 of 5 jaar! Mijn kind niet gezien hoor, want dat dit een gevaarlijke sport/traditie is moge duidelijk zijn, maar voor de Catalaanse ouders is het een grote eer als hun kind helemaal naar boven in de Castell klimt, daar vier vingers in de lucht steekt (verwijzend naar de Catalaanse vlag) en vervolgens aan de andere kant weer naar beneden klimt.

Het is indrukwekkend om te zien, maar tegelijkertijd ook zenuwslopend. Vaak genoeg stort de menselijke toren in als een kaartenhuis. Ambulances staan dan ook altijd klaar aan de zijkant van het plein. De allerkleinsten dragen gelukkig wel een helm tegenwoordig.

De Castells komen (zover ik weet) nergens anders ter wereld voor en zijn zelfs tot immaterieel cultureel erfgoed verklaard door de UNESCO. Mocht je een keer naar Barcelona willen komen en de castellers live in actie willen zien, dan is het aan te raden om hier op een feestdag te zijn. De castellers zijn in ieder geval actief tijdens de volgende feesten:

  • Fiesta de La Mercè (rondom 24 september)
  • Fiesta Mayor de Gracia (vanaf 15 augustus een week lang)
castellers
Plaza San Jaume in Barcelona is volgestroomd om de Castellers in actie te zien.

 

castellers
De basis wordt gevormd. (Rechts onderin sta ik. Ik werd gevraagd mee te duwen. Daar ben ik natuurlijk de beroerdste niet voor!)

 

castellers
Het klimmen kan beginnen!
Castellers
Nog een beetje hoger…

 

castellers
De twee kleintjes met helm staan al klaar aan beide kanten om omhoog te gaan. Ze wachten op een seintje dat gegeven wordt door de persoon die de balans van de toren in de gaten houdt.

 

castellers
Een goede basis wordt gevormd in de onderste lagen.

 

castellers
De toren wordt hoger en de spanning stijgt…

 

castellers
Uiterste concentratie in de top

 

castellers
Belangrijke personen kijken toe vanaf het balkon van het gemeentehuis.

Ik heb de Castellers nu al tig keren in actie gezien en het blijft indrukwekkend. En ja, de Catalanen zijn een volk apart, maar als je één ding van hen kunt leren, dan is het wel dat je na het vallen gewoon weer opstaat!

7 thoughts on “Rare gewoontes in Catalonië: menselijke torens bouwen

  1. Oh, dat wil ik zien! We zullen volgende zomer waarschijnlijk jouw kant op toeren, dus ik ga kijken of dat dan tijdens een of ander feest kan. Bizar, eigenlijk, 20 jaar ben ik naar Catalonië op vakantie geweest en nooit meegemaakt. Stomme toeristische plekken altijd ook.

  2. Alleen er naar kijken vind ik eng. Wat erg als zo een menselijke toren stort.

    Het enige wat ik weet over Catalanen en het verschil in Spanje is FC Barcelona en Real Madrid 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *