Spaanse gazpacho (koude tomatensoep)

Spaanse gazpacho (koude tomatensoep)

Het is officiëel nog zomer, het kan nog net… Vandaag deel ik een recept voor Spaanse gazpacho met jullie. Een koude tomatensoep die perfect is voor bij hoge temperaturen en die in Spanje dan ook veel genuttigd worden tijdens de zomer. Gazpacho is niet alleen heel lekker en heel gemakkelijk te maken, maar heeft ook vele voordelen voor de gezondheid:

  • gazpacho zit vol vitamines (A, C en E)
  • gazpacho helpt je weerstand te verhogen
  • gazpacho zit vol met vezels
  • gazpacho zit vol met mineralen
  • gazpacho is hydraterend
  • gazpacho gaat huidveroudering tegen
  • gazpacho houdt je bruine kleurtje langer vast, vanwege de caroteen die hij bevat

 

Dus waar wacht je nog op? Ga snel aan de slag! Oh ja, je hebt wel een keukenmachine nodig!

En verder:

  • ongeveer een kilo rijpe, smaakvolle tomaten
  • 1 groene puntpaprika (ongeveer 60 gr)
  • een stuk geschilde komkommer (ongeveer vier vingers lang)
  • een stuk ui (ongeveer 100 gr)
  • 1 geroosterde boterham
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • zout naar smaak

 

Het recept is heel gemakkelijk, nl:

Was en snijd alle groenten in stukken, snijd de geroosterde boterhammen in stukken, gooi de groenten en het brood in de keukenmachine en… mixen maar. Dit duurt afhankelijk van de machine wel een paar minuten. De tomaten hoef je overigens niet te pellen. Vervolgens voeg je naar smaak de olie, het azijn en zout toe. De soep moet goed vloeibaar zijn. Als hij te dik is, voeg dan ijskoud water toe.

Je kunt de gazpacho serveren in diepe borden of in bekers of glazen. Sommige personen eten hun gazpacho met een lepel, anderen drinken hem liever. Wil je hem meenemen, giet de gazpacho dan in een lege fles en bewaar in de koelkast. Snijd de eventuele groenten die je nog over had in kleine stukjes en garneer de gazpacho hiermee.

Wat eten jullie graag als het heel erg warm is? Vinden jullie koude soep lekker, of eten jullie soep toch liever warm?

Spaanse gazpacho

5 gedachten over “Spaanse gazpacho (koude tomatensoep)

  1. Lekker! Lijkt wel een beetje op de tomatensoep die ik altijd maakte. Alleen dan koud 🙂 Ik heb helaas geen keukenmachine. Wel een mixer maar daar kan het niet mee denk. Mijn soep pureerde ik altijd met de staafmixer. Jouw recept lijkt me echt lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *