Sant Jordi Catalonië

Sant Jordi: rozen en boeken op 23 april

Op 23 april wordt in Catalonië Sant Jordi gevierd, een dag waarop geliefden elkaar boeken en rozen cadeau doen. Een soort Valentijnsdag, maar dan een tikje anders. De straten staan vol met kraampjes om je rozen en boeken in te kopen. Het is een gezellige dag met volop drukte op straat. Maar wat is precies het verhaal achter Sant Jordi? Waarom op 23 april en waarom rozen en boeken? Daar zal ik je vandaag iets meer over vertellen.

De legende

Volgens de legende werd het Catalaanse dorpje Montblanc geteisterd door een draak. De inwoners waren doodsbang en besloten de draak te kalmeren door hem elke dag een persoon te eten te geven. Deze persoon werd elke dag via loting gekozen. Op een dag was het de beurt aan de prinses! Terwijl de prinses op weg ging naar de draak, verscheen daar de ridder Sant Jordi, die moedig genoeg was om het beest te lijf te gaan met zijn lans en hem doodde. De prinses was gered en de inwoners waren eindelijk bevrijd van de woeste draak. Uit het bloed van de draak ontsproot een roos met de meest rode blaadjes die ooit gezien waren. Sant Jordi plukte de roos en bood hem aan de prinses aan. Ze werden op slag verliefd en leefden nog lang en gelukkig!

Naamdag

De naamdag van Jordi valt op 23 april, omdat dit de dag is waarop Sant Jordi zou zijn gestorven. Overigens wordt op deze datum ook de naamdag gevierd van de meisjes die Georgina heten (de vrouwelijke variant van Jordi). Een naamdag is in Spanje net zo belangrijk als een verjaardag en de kinderen krijgen zelfs cadeautjes op hun naamdag. Jordi is nog steeds een populaire naam in Catalonië. Johan Cruyff raakte ook geïnspireerd en noemde zijn zoon Jordi.

Rozen

Vandaag de dag is Sant Jordi nog steeds de dag van de geliefden, vergelijkbaar met Valentijnsdag. Volgens schatting wordt op deze dag maar liefst 40% van alle rozen van het jaar verkocht. Rozen worden niet alleen aan de geliefde cadeau gedaan, maar ook aan moeders, zussen, tantes, vriendinnen, collega’s… Welke vrouw wil er nou geen roos ontvangen? Alle straten staan vol met kraampjes om een mooie roos uit te zoeken. Ook kun je originelere varianten vinden, zoals geknutselde rozen, geschilderde rozen, rozen van chocola…

Sant Jordi Barcelona

Boeken

Sinds de jaren 20 van de vorige eeuw wordt Sant Jordi ook met boeken geassocieerd. De schrijver Vicent Clavel i Andres, tevens directeur van de uitgeverij Cervantes destijds, stelde voor een feest te organiseren om de lectuur te promoten. De datum die werd gekozen was 7 oktober 1927. In 1929, tijdens de Internationale Wereldtentoonstelling in Barcelona, besloten boekhandelaren samen de straat op te gaan en kraampjes op te zetten om hun boeken te promoten. Dit was zo’n succesvol initiatief, dat de datum werd veranderd en de Dag van het Boek nu voortaan 23 april zou zijn. Interessant om te weten is dat 23 april ook de dag is waarop twee grootse schrijvers uit de literatuurgeschiedenis overleden, namelijk Shakespeare en Cervantes. Deze dag is dan ook internationaal de dag van het boek. Veel Spaanse schrijvers brengen hun nieuwe boek rond deze datum uit en komen signeren op verschillende punten in de stad.

Sant Jordi en Catalonië

Sant Jordi (in het Nederlands Sint Joris) is beschermheilige van Catalonië. De dag van Sant Jordi is dan ook een dag waarop de Catalanen trots uiting geven aan hun identiteit en cultuur. Je zult vandaag vele Senyeras (Catalaanse vlaggen) op de balkons zien wapperen. Ook bij de bakker worden lekkernijen verkocht met de kleuren van de Catalaanse vlag erop.

Ben je toevallig op deze dag in Barcelona, dan zul je merken dat het erg druk op straat is! Een leuke wandeling is over de Rambla de Catalunya (niet te verwarren met La Rambla) die loopt van Plaça de Catalunya tot de Diagonal, evenwijdig aan de Passeig de Gracia.

Ook mooi om te zien: het beroemde Casa Batlló van Gaudí is speciaal voor de gelegenheid versierd met rozen!

Casa Batlló Sant Jordi
Casa Batlló versierd met rozen

Mocht je nog tips willen voor leuke boeken die zich in Barcelona afspelen, bekijk dan zeker even onder de categorie Boeken!

¡Feliz Día de Sant Jordi!

4 thoughts on “Sant Jordi: rozen en boeken op 23 april

  1. Het is weer leuk om je verhaal te lezen en ook leuk om wat meer te weten over de Spaanse tradities. Zeker omdat deze festiviteiten niet heel erg bekend zijn.

  2. Ook bekend als Joris en de Draak. In Nederland is het geen feestdag, maar er is wel een attractie naar hem genoemd in de Efteling. Aanvankelijk was de draak tevreden met 2 schapen per dag, maar toen alle schapen in het land op waren, eiste de draak iedere dag een jong meisje en zo geschiedde…
    Iemand rozen geven is natuurlijk romantischer.

  3. Zo leuk om dit weer te lezen!! Ik wist dit helemaal niet. Heel interessant. Mijn moeders verjaardag was ook op 23 april (ze leeft helaas niet meer), dus een extra speciale datum wat mij betreft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *