Scholenzoektocht voor Oliver

Hier in Spanje werkt alles natuurlijk net weer wat anders dan in Nederland en gaan de kinderen al in het jaar dat ze 3 worden naar school. De school begint in september en het maakt niet uit of je al in januari van dat jaar 3 bent geworden of het nog in december moet worden. Oliver zal dus ‘al’ ruim 3 en een half zijn aangezien hij in maart geboren is, maar er zullen ook kindjes in zijn klas zitten die nog geen 3 zijn. Jong hè!

Eind maart moesten we hem al inschrijven voor de school van onze keuze. Uiteraard hebben we er heel wat bezocht en het was niet gemakkelijk! Voor ons zijn de talen bijvoorbeeld erg belangrijk. Oliver heeft in zijn dagelijks leven met 4 talen te maken! Ik spreek Nederlands met hem, zijn vader spreekt Frans met hem, onderling spreken wij Spaans, zijn oma spreekt ook Spaans tegen hem, en op de opvang wordt ook nog eens Catalaans gesproken. Die laatste taal is voor ons minder van belang omdat deze buiten Catalonië nergens gesproken wordt, maar is natuurlijk niet te vermijden als je hier woont.

De publieke scholen (die gratis zijn, en waar je alleen voor het eten, materiaal, uitstapjes e.d. betaalt) zijn 100% Catalaans. D.w.z. dat echt alles in het Catalaans gedaan wordt. Ik bezocht een schooltje waar de directrice weigerde Spaans met mij te spreken en waar ik in de bibliotheek alleen maar Catalaanse boeken zag. Het voelde niet goed.

We hebben ook de Franse school bezocht, maar… dat is een privé school en megaduur (zo’n 600€ per maand). Dat vonden we echt te veel.

En tot slot heb je de half privé / half publieke scholen. Die worden dus deels door de staat gefinancieerd en deels door de betalende ouders. Deze worden ‘colegio concertado’ genoemd. Je betaalt er dus wel maandelijk voor maar stukken minder dan voor een privé school. Met het halfpension erbij (hier wordt op school een uitgebreide warme maaltijd gegeten tussen de middag), komt het op zo’n 250€ per maand uit.

Na héél wat scholen te hebben bezocht hebben we er uiteindelijk eentje van deze laatste categorie gevonden waar we ons echt prettig bij voelden! Het onderwijs is drietalig, d.w.z. Spaans, Catalaans en Engels. De directrice nam de tijd voor ons. De sfeer is heel internationaal (er zitten vrij veel kindjes met gemengde nationaliteiten). Het zag er allemaal leuk en gezellig uit. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de gevoelens van de kinderen en het thema ‘mindfullness’. Er zijn leuke buitenschoolse activiteiten waar je je voor op kunt geven. De ouders worden overal veel bij betrokken… Echt leuk allemaal!

In maart moesten we de pre-inscripción doen, oftewel de ‘vóór’-inschrijving. Er geldt namelijk een loting voor de scholen hier. Als er meer kindjes aangemeld zijn dan dat er plaatsen zijn, kan helaas niet iedereen worden aangenomen. Begin juni krijgen we de officiële uitslag en dan moeten we de ‘echte’ inschrijving doen (nog meer papierwerk). Maar… we hebben al gebeld met de school toen de fase van de pre-inscripción eenmaal voorbij was, en er was genoeg plek voor iedereen, dus Oliver zit erbij!

Een spannende nieuwe fase vangt dan aan in september. Ik heb er wel een nacht van wakker gelegen, dat Oliver al zo vroeg naar school moest, maar ik denk dat ik het er zelf waarschijnlijk moeilijker mee zal hebben dan hijzelf! Op de opvang was hij ook zo gewend en heeft allemaal leuke vriendjes gemaakt, dus dat zal straks vast weer het geval zijn!

Tegen die tijd zal ik wel weer een nieuw stukje schrijven en kunnen jullie lezen hoe het gegaan is 😉

3 thoughts on “Scholenzoektocht voor Oliver

 1. Hoi Maaike,

  Mooie blog en leuk geschreven! Ook leuk om jouw ervaringen in het buitenland te lezen; sommige situaties zijn erg herkenbaar en andere dingen zijn hier weer compleet anders.
  Kleine jongetjes worden snel groot, hé! Gelukkig mag Julian voorlopig nog 3 ochtenden in de week naar ‘school’ gaan; het internationale (Britse) schoolsysteem lijkt wat dat betreft meer op die van Nederland. 🙂

  Succes met Olivier’s nieuwe school!

  1. Ha Miranda,
   Joh, lees nu je reactie pas!! Had mijn blog een beetje verwaarloosd de laatste tijd… maar heb nu vakantie dus wil er weer een beetje mee aan de slag gaan! Ja, ze worden zo snel groot… Waar blijft de tijd! En jij hebt er ook nog een mooie meid bij, superleuk zeg. Heel veel succes en plezier met alles, ik blijf jouw blog ook bekijken, blijven we toch nog een beetje op de hoogte van elkaar 😉
   xxx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *