Spaanse 1-2-3 cake

Vandaag deel ik een recept voor een heerlijke en supergemakkelijke Spaanse cake met je. Een Spaanse cake, waarin verschilt die van een Nederlandse cake? Om te beginnen wordt er geen boter gebruikt, maar olie. Dat kan zonnebloemolie zijn of een milde olijfolie. Ook wordt er yoghurt aan de cake toegevoegd en dat heeft een verbazingwekkend lekker effect. Maar wat ik nou zo leuk vind aan het recept voor deze specifieke cake, is dat je helemaal geen weegschaal nodig hebt. De afmetingen worden gedaan met hetzelfde bakje als waarin de yoghurt zit! Deze cake wordt ook wel de 1-2-3 cake genoemd, en na het lezen van dit recept zul je begrijpen waarom.

Dit heb je nodig:

 • 1 yoghurtje (bakje van 125 ml)
 • 1 gevuld yoghurtbakje zonnebloemolie
 • 2 gevulde yoghurtbakjes suiker
 • 3 gevulde yoghurtbakjes zelfrijzend bakmeel
 • 3 eieren

Je ziet het. Dit recept is zo makkelijk, je hoeft het niet eens op te schrijven. Je hoeft alleen maar tot 3 te kunnen tellen!

Zo maak je het:

Als eerst leeg je het yoghurtje in een grote kom. Je bewaart het lege yoghurtbakje en gebruikt deze vervolgens als maatbeker. Vul hem 1x met zonnebloemolie, 2x met suiker en 3x met zelfrijzend bakmeel. Dit alles meng je met 3 eieren. Even goed mixen en je beslag is klaar!

Smeer het cakeblik (rond of langwerpig, maakt niet uit) in met boter en bestuif met bloem, zodat de cake straks gemakkelijk uit de vorm te halen is. Vul de cakevorm met het beslag en plaats de cake in de voorverwarmde oven op 180º C gedurende ongeveer 40 minuten.

Variatietips:

 • In plaats van een naturel yoghurtje kun je ook een yoghurtje met een smaakje gebruiken, bijvoorbeeld citroen. Als je er dan ook nog een beetje citroenrasp doorheen doet, heb je een heerlijke citroencake.
 • Voeg een half yoghurtbakje cacaopoeder toe voor een chocoladecake. (Dit wilde Oliver heel graag voor zijn verjaardag.)
 • Je kunt de cake versieren met jam, fruit, smarties, poedersuiker, slagroom, hagelslag…
 • Mocht je geen individueel verpakte yoghurtjes van dit formaat in jouw supermarkt kunnen vinden, gebruik dan een kopje met 125 ml inhoud.

 

Spaanse cake
Spaanse 1-2-3 cake!

Ga jij deze cake een keer uitproberen?

Eet smakelijk!

4 thoughts on “Spaanse 1-2-3 cake

 1. Ik wil het in ieder geval wel proeven, dus als je er een wilt bakken als ik bij jullie ben…
  En dan net als Oliver lekker met chocolade…

 2. Hoi Maaike, wat leuk dat er een recept is van een Spaanse cake!
  Ik ga nu de derde bakken. Ga deze gebruiken als een toetje.
  Aan het eind van een Spaanse diner.
  De eerste was als proef en werd goed gekeurd door de familie ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *