Terugblik op de Kerst

Allereerst wil ik iedereen nog een héél gelukkig nieuwjaar wensen! Ik heb een tijdje niets van me laten horen. Door omstandigheden heb ik in december niet aan mijn blog kunnen werken. (Sorry!) Maar vandaag wil ik jullie toch nog even (heel snel) mee terugnemen naar de kerst, ook al lijkt het alweer zo lang geleden! Vandaag hebben we de kerstboom weer de deur uitgedaan. Gisteravond was de optocht van Los Reyes Magos, oftewel Driekoningen. En daarmee sluiten we de periode van feestelijkheden weer af! Een nieuw jaar is net aangebroken… Ik vind het altijd een mooi moment, het begin van een nieuw jaar. Een leeg boek… wat staat ons dit jaar te wachten? We zullen het zien!

Vorig jaar Oh nee, het jaar daarvoor (haha), vierden we de kerst met mijn familie in Nederland. Daarom was het deze keer weer de beurt van mijn vriend en bezochten we zijn familie in Madrid. Daar woont zijn broer met zijn Spaanse vrouw en twee kinderen. Ze wonen niet in de stad Madrid zelf (wel in de gelijknamige provincie), maar in het stadje Alcalá de Henares. Dit is waar Cervantes vandaan komt van het beroemde werk Don Quijote de la Mancha.

Op donderdagmiddag namen we de AVE, de hogesnelheidstrein. Echt ideaal! Zo veel beter dan het vliegtuig. Je hoeft niet zo ontzettend vroeg aanwezig te zijn, je hebt veel meer ruimte, je kunt zelfs lekker even je benen strekken en naar de bar lopen waar ze drankjes en snacks verkopen, en er is ook geen beperking qua bagage! Binnen tweeënhalf uur sta je midden in Madrid. Daar kwam Renaldo’s broer ons ophalen en gingen we met de auto verder naar Alcalá.

In de trein naar Madrid

Op vrijdag hebben we een heerlijk dagje in Madrid doorgebracht. Ik was zelf al vroeg in mijn eentje vertrokken, want ik moest eerst naar de Nederlandse Ambassade. Mijn paspoort was verlopen en het Consulaat in Barcelona is een tijdje geleden gesloten. (Alle Nederlandse consulaten over de hele wereld zijn blijkbaar gesloten, echt waardeloos…) Dus nu moet ik voor dit soort zaken helemaal naar Madrid. Gelukkig konden we het deze keer combineren met een familiebezoekje. En gelukkig is het paspoort nu ook 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar!

Puerta del Sol in Madrid

Vervolgens kwam de rest van de familie ook richting Madrid en hebben we heerlijk geluncht en rondgewandeld door de stad. ’s Avonds gingen we nog even naar het centrum van Alcalá de Henares en hebben wat tapas gegeten. In Alcalá krijg je nog bij elk drankje dat je bestelt een gratis tapa en dat is elke ronde weer wat anders. In Barcelona doen ze dat helaas niet! Alles ging lekker op zijn Spaans. Dat betekent dat de kinderen ook ’s avonds nog mee naar de bar gingen en laat op bed lagen. Oliver had de tijd van zijn leven! Die is normaal gesproken nooit in het donker buiten haha.

Zaterdag (24 december) stond in het teken van het kerstdiner. In Spanje is kerstavond de belangrijkste viering. Vandaag waren we dan ook bezig met de laatste voorbereidingen, nog wat laatste boodschapjes, enz. Aan het einde van de middag nog een lekkere wandeling gemaakt langs de rivier de Henares en vervolgens begonnen we rond 21:00 uur aan het diner. Zo gaat dat in Spanje… alles laat. Maar dit was voor Spaanse begrippen zelfs vroeg, speciaal voor de kinderen. We hebben zo van het diner genoten dat we helemaal zijn vergeten foto’s te maken!

Mijn schoonmoeder, ik, de drie neefjes en Renaldo
Mijn schoonmoeder, ik, de drie neefjes en Renaldo

Oliver

Op zondagochtend 25 december lagen er, wat een verrassing, allemaal pakjes onder de boom! De kinderen waren door het dolle heen van blijdschap. Na alles uitgepakt te hebben, vertrokken we naar het natuurgebied Los Cerros de Alcalá voor wederom een lange wandeling. Heerlijk! Daarna de kerstlunch en na bijgekomen en uitgerust te zijn (Oliver doet met bijna vier jaar nog steeds elke dag een middagslaapje) gingen we weer naar het centrum van Alcalá waar het op het centrale plein supergezellig was met allerlei kraampjes en verschillende draaimolens.

Het centrale plein in Alcalá de Henares

En op maandag, tweede Kerstdag, namen we de trein weer terug naar Barcelona! We hebben echt genoten van de feestdagen. Ik vond het zo fijn om even van omgeving te veranderen en uit het drukke Barcelona weg te zijn. Uiteraard was het ook reuzegezellig met de familie en Oliver was dikke maatjes met zijn neefjes.

Hoe was jullie kerst? Zijn jullie ook blij dat de kerstboom weer opgeruimd is in huis? 😉

2 thoughts on “Terugblik op de Kerst

  1. Wat een heerlijke kerst voor jullie! Wij hadden geen kerstboom, maar alle kerstspullen heb ik een paar dagen geleden weer opgeborgen. Blij, want ik ben er ook meteen klaar mee na de kerst en oud en nieuw eigenlijk 🙂 Gelukkig nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *