Waarom ik zo graag in Barcelona woon

”Más de 90 días sin lluvia en Barcelona”, oftewel meer dan 90 dagen geen regen in Barcelona. Dat stond er laatst in de krant. Ik had er niet eens bij stil gestaan, maar ja dat klopte inderdaad. Ik ga altijd lopend naar mijn werk, en kon me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een paraplu gebruikt had. Dit bracht mij op het idee voor dit artikel: Waarom ik in Barcelona woon. Het klimaat is namelijk één van de redenen!

Inmiddels woon ik hier bijna 9 jaar. Ik ben op 2 mei 2007 aangekomen met één grote tas, en een briefje in mijn hand met het adres van de woning waar ik een kamer gehuurd had. Niet wetende voor hoe lang ik zou blijven. Misschien een jaartje… Ik had alles opgezegd in Nederland. Huis, baan… Ik kende niemand in Barcelona. Veel mensen vragen me waarom ik deze stap destijds genomen heb. Het antwoord is heel simpel. Ik had zin in een verandering! Ik had al eerder een paar maanden in Sevilla gezeten om Spaans te leren en ik voelde me heel erg thuis in Spanje. Terug uit Sevilla heb ik bijna 4 jaar weer in Nederland gewoond. Hoewel alles goed ging, had ik altijd het idee in mijn hoofd om terug te gaan naar Spanje. En op 1 januari 2007 dacht ik: dit jaar ga ik het doen! Anders komt het er straks niet meer van!

En zo geschiedde… Binnen korte tijd had ik alles geregeld. Het werd Barcelona, want ik wilde graag wonen in een mooie stad maar ook met het strand bij de hand. Vanuit Nederland had ik al een baantje geregeld, bij Vueling, de luchtvaartmaatschappij, zodat ik in ieder geval gelijk inkomsten had. (Daar heb ik overigens maar 2 maanden gewerkt, toen vond ik al een andere baan die meer bij me paste.)

In Nederland (Rotterdam) had ik een leuk flatje. In Barcelona woonde ik op een piepklein kamertje met een hoogslaper in een gedeelde flat. Maar ik was heel gelukkig en had geen moment spijt van mijn stap. De eerste jaren heb ik zoveel mooie momenten meegemaakt, zoveel interessante mensen ontmoet en zoveel mooie plekjes gezien. Nu, bijna 9 jaar later, woon ik in een mooi, groot appartement, heb een hele leuke baan (zal ik nog een keer over vertellen) en het mooiste van alles: heb mijn eigen gezinnetje gesticht! Mijn vriend en ons zoontje zijn uiteraard het allerbelangrijkste in mijn leven.

Mijn vriend is half Frans en half Boliviaans en woonde voordat hij naar Barcelona kwam (toevallig in hetzelfde jaar, hoewel we elkaar pas later hebben ontmoet) in Parijs. We vinden het allebei geweldig om in Spanje te wonen en piekeren er niet over om naar Nederland of Frankrijk te verhuizen!

Lekker weer en lekker eten

Waarom is het dan zo fijn om hier te wonen? Ja, het klimaat speelt een hele belangrijke rol! Het weer in Nederland maakte me vaak erg triest. ’s Ochtends gelijk al de zon op je bol maakt je toch gelijk vrolijk en dat is hier bijna elke dag het geval. Tuurlijk, in de winter is het wat kouder, maar dan nog schijnt meestal de zon en regent het zelden. (Wat ook weer zijn nadelen heeft, maar goed dat is een ander verhaal.)

Vanwege het klimaat is ook het leven heel anders. Men leeft meer buiten. Welke dag van de week het ook is, de terrasjes zitten altijd vol. Ik hou daar echt van, lekker even een koffietje drinken op een terras, of lekker buiten lunchen. Als we met vrienden afspreken is dat eigenlijk nooit thuis, maar altijd buiten de deur. In de stad, in het park, op het strand…

Nog zoiets: het eten. Uit eten gaan is hier stukken goedkoper. Een uitgebreid menu voor de lunch kost meestal 10 € en als je een glaasje wijn bestelt, zetten ze de hele fles op tafel. ’s Avonds is het een paar euro meer, maar nog steeds heel goedkoop voor wat je ervoor krijgt. En het aanbod is extreem groot! Op elke hoek van de straat zit wel een lekker eettentje. Zodoende dat wij wel een paar keer per maand buiten de deur eten! Daarnaast is het eten natuurlijk superlekker… 😉

De mensen en de omgeving

Het lijkt hier gemakkelijker om contacten te maken. Dat zal dan ook wel weer met het klimaat te maken hebben, want in Nederland is natuurlijk alles dicht na werktijd en ga je gelijk snel naar je lekkere warme huisje om te eten en wat TV te kijken. Hier kan je na je werk nog even gaan shoppen, wat drinken met vrienden, naar het strand… (Ok, als je een klein kind hebt, gaat dat allemaal niet meer zo heel vanzelfsprekend, maar goed dat terzijde.) Dus je ontmoet veel meer mensen en ze lijken ook meer open te staan. Zoals ik zei, kende ik niemand toen ik hier aankwam en door de jaren heen heb ik een paar hele mooie vriendschappen opgebouwd.

Als laatste is natuurlijk de omgeving zelf één van de redenen waarom het hier zo prettig wonen is. Barcelona is nu eenmaal een supermooie stad, met een rijke geschiedenis, prachtige architectuur, veel evenementen, het strand… En binnen no time zit je buiten de stad in mooie natuurparken of andere gezellige kustplaatjes.

Dit alles maakt dus dat ik mij hier heel prettig en thuis voel. Zijn er ook nadelen..? Ja zeker. Ik heb mijn familie niet de buurt. Dat is voor mij het allergrootste nadeel. Niet zo even spontaan bij elkaar langs kunnen… dat mis ik. Zeker nu ik zelf een kind heb, mis ik ze nog meer. Maar gelukkig ligt Nederland ook weer niet zo heel ver. Ik had ook in Australië kunnen wonen bij wijze van spreken! We zien elkaar toch vrij vaak en daar ben ik heel erg blij mee!

Droom jij er wel eens van om in een ander land te wonen?

wonen in Barcelona

4 thoughts on “Waarom ik zo graag in Barcelona woon

 1. Hola Maaike,

  Wat leuk dat ik jou blog heb ontdekt!
  Vanavond ga ik zeker weer snuffelen op jouw blog en meer artikelen lezen.
  Knap dat je die stap genomen hebt om in Spanje te gaan wonen. Ikzelf wil heel graag weg uit Nederland maar heb een soort angst… Denk dat het voornamelijk komt doordat ik twee zoontjes heb.
  Veel groetjes,
  Maria

  1. Hoi Maria, bedankt voor je reactie! Ik ben nog maar kort bezig met de blog dus er staat nog niet zo heel veel op, maar er wordt aan gewerkt 😉
   Ben je zelf Spaanse? Je naam is in ieder geval Spaans!
   Ik snap wel dat het met 2 kinderen lastiger is te emigreren… Hoewel zij zelf volgens mij zo gewend zouden zijn 🙂
   Groetjes!

 2. Hoi Maaike .
  Wat interssant om jou verhaal te lezen over jou grote stap richting de mooiste stad van Europa,
  Komen zelf regelmatig naar Barcelona en hebben t daar altijd zo fijn .
  Voelen ons daar beter , lieve mensen heerlijk eten en shoppen alles is oké.
  Zijn een tijdje bezig geweest om op de costa Bianca te gaan wonen maar door de crisis van 2008 moeten afzien .
  Nu willen we ons vizier richten op Barcelona , eerst huren en als we ons plekje gevonden hebben kopen.
  We houden jou blog bij , erg leuk
  Groetjes John ,Ingrid en Sammy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *