Waarom is Spanje het gezondste land van Europa om te wonen?

Volgens recent onderzoek is Spanje het gezondste land van Europa om te wonen, en zelfs één van de gezondste landen ter wereld. Het medisch tijdschrift Lancet heeft gedurende 20 jaar data verzameld waaruit dit blijkt. De gemiddelde levensverwachting in Spanje is het hoogst van alle landen in Europa, namelijk 81,4 jaar.  Ook leeft een Spanjaard gemiddeld langer in goede gezondheid, namelijk 70,9 jaar. Hoe komt dit? Waarom is Spanje zo’n goed land om te wonen voor de gezondheid? Ik kan wel een paar redenen bedenken.

 • Het Mediterraanse dieet

In eerste instantie ben ik er heilig van overtuigd dat wat je eet in grote mate je gezondheid bepaalt. In Spanje heeft men veel gezondere eetgewoontes dan in Nederland. Het zogenaamde Mediterraanse dieet is geen dieet, maar een levensstijl. Er worden veel meer verse groenten en fruit gebruikt, maar ook olijfolie, (vette) vis, peulvruchten (linzen, kikkererwten), noten… Dit betekent dus minder verzadigde vetten, minder rood vlees en minder conserveermiddelen. Kortom meer voedingsmiddelen die de gezondheid bevorderen en minder voedingsmiddelen die juist ziektes kunnen veroorzaken.

 • Het klimaat

Het is een feit dat het klimaat een grote invloed heeft op je gemoedstoestand. Niet voor niets is het percentage depressies in landen met veel bewolking bovengemiddeld. Zelf word ik ook sterk beïnvloed door het weer. Toen ik nog in Nederland woonde, zat ik vaker minder lekker in mijn vel, zonder aantoonbare reden. Sinds ik in Spanje woon, heb ik amper last van gezondheidsproblemen of kwaaltjes. De zon op je hoofd maakt nou eenmaal dat je je gelijk helemaal happy voelt. En voel je je geestelijk goed, dan voel je je lichamelijk ook beter. Uiteraard is ook de vitamine D die je door de zon aanmaakt van groot belang voor gezonde botten, waar met name de oudere mensen baat bij hebben.

palmboom

 • Wandelen

Er wordt hier wat afgewandeld! Wij zelf gaan bijna overal lopend naar toe. Een wandeling van drie kwartier naar onze bestemming vinden wij heel normaal. Maar ook lopen we veel zonder eindbestemming (gewoon wandelen om het wandelen), door de buurt, of juist even de drukte van de stad uit. De combinatie van het Mediterraanse dieet en meer lichaamsbeweging maakt dat er hier minder mensen overgewicht hebben. Ook de ouderen lopen hier veel. Ze bevinden zich veel meer buiten dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten en hebben daarom dus ook meer lichaamsbeweging. En fit blijven is nou eenmaal goed voor de gezondheid!

 • Siësta

Eerst uitgebreid eten en dan eventjes… je ogen dicht. Gewoon achteroverleunend in je stoel, 20 minuutjes max. Daarna… voel je je weer als herboren! Een siësta doet wonderen. Het is nog steeds een gewoonte van vele Spanjaarden. Met name in Zuid-Spanje waar de temperaturen flink kunnen oplopen, gaat tussen de middag alles dicht en hebben de mensen genoeg tijd om na de lunch een klein dutje te doen. Momenteel is de siësta steeds meer aan het verdwijnen vanwege de werktijden die steeds meer op die van de Noord-Europese landen lijken. Maar toch, even uitrusten na de lunch is niet verkeerd. En in het weekend doen we het gewoon wat uitgebreider.

keep-calm-and-have-a-siesta-2

 • Minder stress en meer genieten

Het is alom bekend dat stress slecht is voor de gezondheid. En wat is een goede remedie tegen stress? Gewoon, lekker genieten van de kleine momenten, af en toe even stilstaan, niet alsmaar rennend door het leven gaan. De Spanjaarden zijn hier heel goed in. Op een normale werkdag kun je natuurlijk flink stressen om al je werk op tijd af te krijgen. Maar je kunt ook even stoppen en ademhalen. Eerst even een lekker kopje koffie drinken in een barretje voordat je het kantoor instapt. En tussen de middag geen snelle boterham achter de computer, maar even de pauzeknop aan en de tijd nemen voor een lekkere lange lunch. Met een glaasje wijn erbij? Waarom niet. De Spanjaarden kunnen genieten als de besten en leven dag bij dag. Er is niks mis mee om plannen te maken voor de toekomst, maar wat telt is vandaag en, zoals de spreuk hieronder aangeeft: vandaag is een goede dag om een geweldige dag te hebben.

hoy-es-un-buen-dia

 • Minder eenzaamheid (onder de ouderen)

In Spanje is het nog heel gebruikelijk dat de verzorging van oudere mensen door de familie op zich wordt genomen. Vaak worden oudere mensen zelfs bij hun kinderen en kleinkinderen in huis gehaald, in plaats van dat ze naar een bejaardentehuis gaan. En degenen die nog goed op zich zelf kunnen wonen, blijven niet thuis achter de geraniums zitten. Zoals jullie waarschijnlijk wel de term ‘hangjongeren’ kennen, bestaat er in Spanje zoiets als ‘hangouderen’, haha. De oudere mensen komen veel samen op straat. Ze kennen elkaar allemaal en vinden het heerlijk om heel de dag lekker samen buiten te zitten op een bankje. Een beetje kletsen, voorbijgangers kijken, wie weet zelfs een potje jeu de boules of domino. Op late leeftijd nog zo veel sociale contacten en aanspraak hebben, dat is toch geweldig? Eenzaamheid kan funest zijn voor de gezondheid. Gelukkig komt dit in Spanje niet veel voor.

petanca

 

Gezondheidszorg in Spanje

Nog even een woordje over de gezondheidszorg in Spanje. Ik vind deze heel goed geregeld. Om te beginnen hoef je hier geen dure verzekering af te sluiten. De publieke gezondheidszorg is voor iedereen gratis toegankelijk en dat is alvast een opluchting voor je portemonnee. Ik heb zelf alleen maar goede ervaringen met de gezondheidszorg hier. Het personeel in de zorgsector is over het algemeen heel erg professioneel en betrokken. Ik ben hier een keer aan een navelbreuk geopereerd en dat was prima geregeld. Ook tijdens mijn zwangerschap en de bevalling van Oliver ben ik uitstekend begeleid. Hier heb ik helemaal niets voor hoeven betalen. (Kraamzorg aan huis kennen ze daarentegen niet in Spanje, dat is echt iets heel unieks in Nederland.) Ook over onze huisarts en Olivers kinderarts zijn wij zeer te spreken. Kortom, ik heb echt het idee dat wij hier in goede (medische) handen zijn.

Dit zijn dus wat mij betreft een aantal redenen waarom Spanje zo’n gezond land is om te wonen!

Wat denk jij dat het meest bijdraagt aan een goede gezondheid? Ben je tevreden over de gezondheidszorg in Nederland?

5 thoughts on “Waarom is Spanje het gezondste land van Europa om te wonen?

 1. Ik denk dat vooral de bovenste een heel groot verschil maakt, over de voeding. Ik vind Nederland een prima land hoor qua zorg. Maar ja, zoals vandaag is het hier koud en het regent al uren, dan ga je niet gezellig even wandelen ofzo. Wat dat betreft zit jij een stuk beter!

 2. Helemaal mee eens dat het leven in Spanje beter is voor je gezondheid. En helemaal voor de oudere mensen. Zij zijn vaak buiten te vinden om met elkaar te kletsen. Dus niet eenzaam. En eenzaamheid is het ergst wat er is. Het is weer een leuk en goed geschreven stukje.

 3. Je hebt helemaal gelijk, goede voeding en veel bewegen onder heerlijke warme omstandigheden is natuurlijk goed. Wat schrijf je toch leuk Maaike. Ik lees je verhalen met veel plezier.

 4. Heerlijk om te lezen! Denk ook echt dat dit allemaal bijdraagt. Vooral voeding en klimaat. Maar ook minder stress en de meer mañana mañana cultuur. Voor mij is schone lucht ook heel belangrijk. Dat is het enige dat ik nu nog mis eigenlijk. Met het klimaat ben ik heel blij, ook ik heb veel meer energie!

 5. Leuk om te lezen! Het zonnige klimaat en het ontbreken van stress zijn heel herkenbaar. Maar ook het feit dat, dankzij het klimaat, het leven zich veel meer buiten afspeelt. Zo zitten we een groot deel van het jaar ’s avonds nog heerlijk op de veranda in plaats van achter de tv! En ik ga de Spaanse spreuk onthouden! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *