Wat salsa met mij doet

Toen ik net in Barcelona aangekomen was in mei 2007, besloot ik mij in te schrijven op een dansschool om salsa te leren. Salsa had mij altijd al mateloos gefascineerd. Toen ik jaren eerder op reis naar Cuba was, was ik zo onder de indruk van deze dans. Hoe de Cubanen zich helemaal los lieten gaan, hoe ze bewogen met hun lichamen, hoe ze helemaal in hun dans opgingen en de wereld om hen heen vergaten. Op dat moment had ik al besloten dat ik dat ook ooit wilde leren. Eenmaal in Spanje (een jaar of acht later) leek het me het perfecte moment om met deze nieuwe hobby te starten en zo tegelijkertijd ook nieuwe mensen te leren kennen. Niet ver van waar ik woonde zat een kleine dansschool van een Cubaans echtpaar. Zonder twijfel meldde ik me hier gelijk aan en dat was één van mijn beste beslissingen ooit.

Opgaan in de muziek

Toen ik de mensen die al een tijdje bezig waren daar zag dansen, dacht ik: oh mijn god, dat leer ik echt nooit! Het zag er zo ingewikkeld uit! Maar mijn Cubaanse leraren waren echt de beste leraren ooit en al snel had ik de eerste basispasjes door en geleidelijk aan kwamen er steeds wat ingewikkeldere draaien bij kijken. Ik begon met één keer per week, maar ik vond het zo geweldig dat ik al snel overging op twee lessen per week. Ik was helemaal happy met mijn nieuwe hobby. Ik downloadde alle bekende liedjes waar we op dansten en was niet meer te stoppen. Nooit had ik van mezelf gedacht dat ik dit zou kunnen. Eigenlijk was ik altijd heel verlegen en danste nooit zo snel op feestjes of bij het uitgaan. Maar zodra de salsamuziek klonk, maakte deze iets in mij los. Het ging gewoon vanzelf en ik vond het heerlijk om in de muziek op te gaan en even de rest om mij heen te vergeten.

salsa in Barcelona

salsa in Barcelona

Bij deze dansschool heb ik zo’n vijf jaar intensief gedanst. We deden mee aan verschillende exhibities en festivals en hadden zelfs elk jaar een optreden in een theaterzaaltje voor publiek. Uiteindelijk verhuisde ik naar een ander gedeelte van de stad en raakte ook in verwachting en ben toen gestopt bij de dansschool, maar het salsa zit nu in mijn bloed en zal er niet meer uit verdwijnen!

Dankbaar

Ik ben mijn leraren eeuwig dankbaar dat ik dankzij hen het plezier heb ontdekt in het salsa dansen. Dat zij mij hebben leren genieten van het dansen zonder erover na te denken wat anderen ervan vinden en zonder me te schamen. Dat ik gewoon in de muziek en de dans op kan gaan en daarmee al mijn zorgen en frustaties van mij ‘af’ kan dansen. En dat eigenlijk heel veel van deze zorgen en frustaties helemaal niet zo belangrijk zijn zolang je kunt genieten van de muziek en de bewegingen.

Maar waarom was het nog meer zo’n goede beslissing om destijds op salsa te gaan? Dat zal ik jullie vertellen. Eigenlijk heb ik indirect via het salsa mijn vriend leren kennen. Ik zag hem namelijk regelmatig in een bekende salsatheek in Barcelona. Toen wist ik nog niet eens zijn naam, maar op een dag kwamen we elkaar op straat tegen en herkenden elkaar van gezicht en zo is het balletje gaan rollen. Dus als ik toen niet op salsales was gegaan, had ik hem misschien nooit ontmoet en was ook ons zoontje niet geboren!

Salsa in Barcelona

Kom je een keer naar Barcelona en ben jij ook wel in voor een salsa dansje? Dan zit je goed, want Barcelona is een goede stad om salsa te dansen. Naast heel veel dansscholen zijn er ook genoeg lokalen waar je in het weekend lekker met de heupen los kunt gaan, zoals bijv. Antilla Salsa Disco of Rakata Barcelona. Ook bestaan er zelfs salsareizen, waarbij je een week (of langer) intensief dansles hebt.

Zelf ga ik nu zelden nog uit om te dansen (helaas), maar zoals jullie weten is mijn vriend half Boliviaans en hij is dan ook met de muziek opgegroeid. Vandaar ook dat zijn iPod honderden klassiekers en modernere liedjes bevat. Dus als we in het weekend bijvoorbeeld het huis moeten schoonmaken dan zetten we daar gewoon een lekker salsamuziekje onder en zo kunnen we nog steeds, zij het op een ander manier, hier ontzettend van genieten 🙂

Dans jij graag? Wat is jouw favoriete soort dans?

4 thoughts on “Wat salsa met mij doet

  1. Heerlijk! Ik zou willen dat ik zo goed kon dansen… heb er echt geen gevoel voer. Wat dat betreft ben ik echt in het verkeerde land hahaha. Colombianen dansen bijna letterlijk door het leven. Gelukkig kan mijn Colombiaan dansen als de beste, en is leidt hij me zonder enige moeite over de dansvloer. Maar zonder hem bak ik er niks van hahaha

  2. Leuk! Wij hebben tijdens onze reis naar de Dominicaanse Republiek een workshop Bachata geboekt. We vinden het zo leuk dat wij ons nu hebben ingeschreven voor een cursus Bachata op Bonaire waar wij wonen. Hier wordt namelijk meer Bachata dan Salsa gedanst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *