Wonen in Spanje: cultuurverschillen en andere weetjes

Vandaag leek het mij leuk een aantal cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje met jullie te delen. Cultuurverschillen maken het uiteraard interessant om in een ander land te wonen. Je beseft je ook dat niet alles over de hele wereld hetzelfde is, en dat wat voor jou heel gewoon is, voor een ander heel vreemd kan zijn, en andersom. De cultuurverschillen met Spanje vind ik niet schokkend, eerder grappig en ik heb er niet echt moeite mee gehad om ermee om te gaan. Inmiddels woon ik hier al lang genoeg dat ik nu zelfs sommige dingen in Nederland raar vind. Hier komen een aantal cultuurverschillen en andere grappige weetjes op een rijtje:

spanje-nederland

 • Begroeten gaat hier niet door een hand te geven, maar standaard met twee zoenen. Ontmoet je iemand voor het eerst? Twee zoenen. Word je aan iemand voorgesteld? Twee zoenen. Ook zakelijke contacten geef je geen hand maar twee zoenen. Als je bij een nieuwe baan begint, ben je de eerste dag de hele dag door bezig met nieuwe collega’s te zoenen. Inmiddels ben ik er zo aan gewend, dat ik het ook automatisch toepas als ik op bezoek in Nederland ben en dat kan wel eens een awkward moment opleveren.
 • Alle vrouwen (jong en oud) worden hier aangesproken met guapa (= knapperd). Ook al ben je zeg maar niet moeders mooiste, dan nog… kassières, winkelpersoneel, serveersters, zelfs douanepersoneel op het vliegveld of de zusters in een ziekenhuis. Iedereen noemt je guapa. Dus heeft je zelfvertrouwen een boost nodig, kom een paar dagen naar Spanje 😉
 • Cariño (=lieverd) doet het overigens ook erg goed ter vervanging van guapa.
 • Waar wij in Nederland onze zakelijkse emails ‘met vriendelijke groeten’ afsluiten, is het in Spanje niet vreemd dit met besos (kussen) en abrazos (omhelzingen) te doen.
 • Als je op een bepaald tijdstipt met iemand afspreekt, moet je er zeker 15 minuten bij optellen. Of anders gezegd: wil je dat iemand ergens om 20:00 uur is, geef dan door dat hij er om 19:45 uur moet zijn. Waar een Nederlander graag 5 minuten te vroeg komt, verdoet een Spanjaard zijn tijd liever niet met wachten.
 • Sowieso is het motto hier: doe niet vandaag wat je ook morgen kunt doen. (Mañana, mañana…)
 • Het is hier gebruikelijk dat de naam van een baby al bekend gemaakt wordt nog voordat hij geboren is.Toen ik 5 maanden zwanger was werd er al constant aan mij gevraagd hoe de baby heette. En ze vonden het zo raar dat we dat niet wilden vertellen!
 • Als je wil reserveren in een restaurant is dat vanaf 20:30 uur mogelijk, maar dat is wel aan de vroege kant! Je zit dan geheid met alleen toeristen. Het is heel gebruikelijk dat er rond 23:00-23:30 nog volop mensen het restaurant binnenstromen.
 • Kinderen gaan overigens gewoon mee, want de kinderen gaan hier heel laat naar bed. Rond een uur of tien, elf ’s avonds (zelfs op doordeweekse dagen) is heel normaal. Met als gevolg dat kinderen overdag hartstikke moe zijn. Die kleintjes slapen veel te weinig! (Als ik vertel dat Oliver om 20:00 naar bed gaat, word ik vol ongeloof aangekeken.)
 • Verjaardagen worden nooit thuis gevierd. Normaal gesproken word je voor een verjaardag gevraagd om naar een restaurant te komen, maar je moet daar dan wel je eigen eten betalen. Ook betalen alle gasten het eten van de jarige. De jarige trakteert dus niet, maar wordt getrakteerd.
 • Kinderverjaardagen worden ook niet thuis gevierd. Dit gebeurt meestal in een park. Dat vind ik dan wel weer heel leuk. Ook zijn er speciale speelzaaltjes die je kunt afhuren voor een kinderverjaardag waarin zich dan een ballenbak en trampolines e.d. bevinden. Ideaal hoor, want de ouders kunnen lekker ongestoord kletsen terwijl de kinderen zich vermaken.

  Olivers verjaardag in maart dit jaar
  Olivers verjaardag in maart dit jaar
 • Nu ik er over nadenk word je sowieso niet vaak bij een Spanjaard thuis uitgenodigd. Afspreken gebeurt bijna altijd buiten de deur.
 • De schoolvakanties duren hier extreem lang. Van eind juni tot midden september. Dat zijn 12 weken!! Een hele uitdaging voor de werkende ouders, want helaas hebben wij niet zo veel vakantiedagen. Vaak is er tot eind juli nog wel iets van een zomerprogramma waar je de kinderen voor aan kunt melden, maar die zijn wel altijd erg prijzig! Aan de andere kant hebben ze hier niet al die vakanties die Nederlandse kinderen hebben, zoals herfstvakantie, krokusvakantie, voorjaarsvakantie, meivakantie… En de dagen zijn ook langer, want de kinderen gaan van 09:00 – 17:00 naar school (ook op woensdag).
 • Part-time werken bestaat hier niet. Iedereen werkt 5 dagen. Moeders helaas ook. Wel kun je als moeder iets kortere dagen werken met proportionele inhouding van je salaris. Ook de crèche / kinderopvang is hierop ingesteld. Je kunt je kind alleen voor de volle week aanmelden, niet voor 1 of 2 dagen per week.
 • Het aantal kappers per vierkante meter is spectaculair. Dit heb ik niet alleen in Barcelona gezien maar ook in andere Spaanse steden. In elk blok (Barcelona bestaat voor een groot deel uit blokken) zitten er wel een paar. Zou er een index van ‘kappersdichtheid’ bestaan, zou Spanje ongetwijfeld boven in de lijst staan.
 • Voor bejaarden is het fantastisch om in Spanje te wonen. Ze zitten hier heel de dag lekker op een bankje in het zonnetje met elkaar te kletsen. Als de stemming er goed inzit, wordt er zelfs een potje domino gespeeld. Bejaarden zijn hier niet alleen, want ze bevinden zich veel buiten met hun leeftijdgenoten.
 • Overigens zijn er hier ook discotheken voor de (nog net geen) bejaarden. Die beginnen al vroeg in de avond en de dames en heren dossen zich er helemaal voor uit. We hebben er eentje in de buurt en als we daar dan langslopen komen de sterke parfumgeuren van de dames je al tegemoet. Op zondagavond rond 19:00 uur staat er altijd een lange rij die wacht om naar binnen te mogen gaan!

Dit waren een aantal grappige verschillen tussen Spanje en Nederland. Wie heeft er nog meer wel eens met cultuurverschillen te maken gehad?

13 thoughts on “Wonen in Spanje: cultuurverschillen en andere weetjes

 1. Nou dat vind ik nou heel leuk om te weten. Maar met die verjaardagen ben ik het toch niet zo mee eens. Een cadeau en ook nog het eten en drankje betalen van de jarige. Maar ach als het goed is word je zelf dan ook weer verwend op je verjaardag

 2. Leuk om te lezen! Ook hier is alles “mañana, mañana” en bij afspraken kun je gerust een half uur moeten wachten.
  Maar wat ik me inderdaad afvroeg is hoe je met kleine kinderen uit eten gaat? Behalve dat het betekent dat ze tot laat op (mogen) blijven, lijkt me dat ze ook al veel eerder honger hebben. Denk niet dat die van mij het vol zouden kunnen houden – en ik ook niet! 🙂

  1. Ah ja goede vraag! Ze krijgen dan al eerder wat kleins te eten, de ‘merienda’. Wij hanteren zelf overigens andere tijden want we eten graag samen voor Oliver naar bed gaat. Maar als we oppas hebben en in het weekend een keer uit eten gaan, leggen we hem eerst op bed en gaan pas weg als hij al slaapt.

 3. Wat een gelijkenissen met Colombia!! Ook geen parttime werk hier (helaas). En al het andere! Alleen wat wel anders is: hier geven we niet twee, maar één kus bij groeten. En niet standaard bij alle zakelijke contacten, alleen goede collega’s. Heb ik ook met een Nederlander altijd even een momentje, hij/zij de hand ik de kus haha. En aanspreken met guapa is ook niet zo gebruikelijk. Wel vaak linda 🙂

 4. Wat een leuke weetjes 🙂 Ik wist niet dat Spanjaarden zo informeel met elkaar omgingen, vooral in het werkveld. Die gewoonte dat de jarige getrakteerd wordt vind ik wel een goede 😉

 5. Leuk om te lezen! Veel dingen wist ik niet. Weer wat geleerd dus. Ik weet vooral veel verschillen van verschillende landen door mijn reiservaring. Eigenlijk best leuk om daar eens een blog over te schrijven!

 6. Een kinderfeestje buiten in het park vieren is natuurlijk hartstikke leuk (en weinig rommel thuis). Het kan wel alleen met mooi weer.
  In Frankrijk zijn het vaak drie kussen, maar dat is wel veer afhankelijk waar je in Frankrijk bent.
  Het valt mij op, dat er in Nederland ook steeds meer kappers komen. Waarschijnlijk mede, omdat vooral (jonge) mannen steeds vaker hun haar laten modelleren. Figuurtjes erin knippen, etc.
  In ieder geval geldt maar weer: ’s lands wijs, ’s lands eer.

 7. Wat leuk om te lezen! Ja er zijn allerlei cultuurverschillen waar je pas achter komt als je er woont. Ik woon in Duitsland en ben daar nu ook helemaal ingeburgerd. Je gaat inderdaad kritischer naar Nederlandse gebruiken kijken.
  In Nederland wordt er inderdaad extreem vroeg gegeten, al zou ik het echt niet uithouden tot half 11 hoor! Half 9 vind ik ook laat. Mijn inwendige systeem blijft daarin toch Nederlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *