Sevilla

8 x zien en beleven in Sevilla

Sevilla is door de Lonely Planet uitgeroepen als de nummer 1 stad die je in 2018 moet bezoeken. Van alle steden ter wereld is Sevilla uitgekozen! Wat mij betreft helemaal terecht. Sevilla is een stad waar je direct verliefd op wordt en waar de superlatieven voor tekortschieten. De smalle straatjes, de patio’s, de koetsen met paarden, de sinaasappelbomen, de flamenco, de heerlijke tapa’s, de kathedraal, de rivier… En dan de Sevillanen! De Sevillanen hebben het genieten uitgevonden. En dat voel je als je door de stad loopt. Er hangt zo’n aangename en relaxte sfeer. Maar je voelt ook de passie van de Sevillanen. Passie voor hun stad, passie voor de flamenco, passie voor het leven! Vandaag maken we een uitstapje en neem ik je mee naar Sevilla. Ga je mee?

Mijn eerste Spaanse liefde

Sevilla is de eerste Spaanse stad waar ik mijn hart aan verloor. Op mijn 22e vertrok ik naar Sevilla om Spaans te leren, nadat ik was afgestudeerd. Aanvankelijk voor twee maanden, maar ik vond het zo fantastisch dat ik langer bleef en er in totaal ongeveer acht maanden gezeten heb. Ik vond een baantje bij de toeristische bus, waarvoor ik kaartjes verkocht aan de oever van de rivier de Guadalquivir. Wat een onvergetelijke tijd was het toch… Nadien ben ik nog meerdere keren terug geweest, maar de laatste keer is inmiddels alweer héél lang geleden. Ik heb zo’n ontzettende zin om terug te gaan naar Sevilla en om de stad aan Renaldo te laten zien. (Hij is er nog nooit geweest). Wanneer het gaat plaatsvinden, dat weet ik niet. Dát het gaat plaatsvinden, dat weet ik wel. Waarschijnlijk niet op korte termijn, maar pas als Emma wat groter is. Misschien wordt het ons eerste romantische tripje met zijn tweeën. (Ter info: Oliver was bijna 3 jaar oud toen wij als ouders voor het eerst met zijn tweeën een nachtje weggingen.) Hoe dan ook vind ik het nu al leuk om erover te fantaseren. Dit zijn in ieder geval de 8 dingen die ik dan absoluut wil zien en beleven:

 

♥ Real Alcázar de Sevilla

Het Real Alcázar is het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog steeds als zodanig dienst doet. De Spaanse koninklijke familie verblijft hier officieel wanneer zij in Sevilla op bezoek zijn. Het woord alcázar komt uit het Arabisch en betekent zoiets als paleis, fort, kasteel. Hieruit blijkt gelijk de Arabische invloed op het gebouw. Het is één van de beste voorbeelden van de zogenaamde mudéjar-architectuur. Dit is een bouwstijl van de Christenen die Spanje heroverd hadden en die sterk beïnvloed was door de voorgaande Moorse cultuur. Het Real Alcázar moet je echt gezien hebben! Het staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst. De populaire serie Game of Thrones heeft het Real Alcázar ook gebruikt als decor. Belangrijk onderdeel van het paleis zijn de schitterende tuinen. Maar liefst 60.000 vierkante meter groen om heerlijk tussendoor te wandelen of even uit te rusten. Hier zou ik wel de hele dag kunnen zitten!

Kaartjes kun je het beste van tevoren online kopen via het officiële verkooppunt. Op maandagmiddag is de toegang gratis, maar ook daar dien je online een kaartje voor te reserveren!

Bron foto

 

♥ Parque de María Luisa & Plaza de España

Dit is de meest romantische plek van Sevilla! Het María Luisa park is het grootste groene gebied van Sevilla, dat in 1929 gebouwd werd ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. Je kunt heerlijk flaneren door het park, maar ook een fiets huren of een ritje in een paardenkoets maken. Zie je het al voor je? Jij met je geliefde in een ouderwetse koets. Tegelijkertijd met het park werd ook het prachtige Plaza de España gebouwd, dat aan het park grenst. Dit is een plein in de vorm van een halve cirkel dat de omarming van de Spaanse koloniën voorstelt. Het gebouw is omgeven door water met vier bruggen die voor de koninkrijken staan waar Spanje ooit uit bestond: Castilië, León, Navarra en Aragón. Het allermooiste gedeelte van het gebouw zijn de 48 bankjes die betegeld zijn met kleurrijke azulejos-tegeltjes en die de 48 provincies van Spanje vertegenwoordigen. Misschien ben je nooit in Sevilla geweest en komt het geheel je toch bekend voor? Dat kan, want Plaza de España is voor meerdere films gebruikt, zoals Starwars Episode II – Attack of the clones en The Dictator.

 

♥ Catedral y Giralda

De kathedraal van Sevilla is de op twee na grootste kathedraal van Europa (na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de Saint Paul’s Cathedral in London). Maar wat de kathedraal echt zo bijzonder maakt, is de geschiedenis. De kathedraal is namelijk gebouwd bovenop de plaats waar voorheen de belangrijkste moskee van de stad stond. Sevilla is eeuwenlang door de Moren bewoond en daar kun je vandaag de dag nog duidelijk de sporen van merken. Wat nog over is gebleven van de oorspronkelijke moskee is de minaret. Een minaret is de toren van een moskee die vijf keer per dag luidt om op te roepen tot gebed. Deze voormalige Minaret is wat nu de Giralda is van de kathedraal van Sevilla. Grappig detail is dat de Giralda niet via een trap beklommen wordt, maar via een hellende weg. Zo kon de Giralda vroeger per paard beklommen worden. Het is zeker de moeite waard om naar boven te gaan, want het uitzicht vanaf de bijna 98 meter hoge toren is adembenemend. Van bovenaf zie je goed de wirwar van kronkelende straatjes onder je, die samen de wijk Santa Cruz vormen.

p.s. Op maandag tussen 16:30 en 18:00 is de toegang tot de Giralda gratis! Anders betaal je 8€ (2018).

kathedraal van Sevilla

 

♥ Barrio de Santa Cruz

Santa Cruz was vroeger de Joodse wijk van Sevilla en is de meest pittoreske wijk van de stad. De smalle, kronkelende straatjes geven verkoeling van de zon die zo fel kan branden in Sevilla. De straatjes zijn verbonden door prachtige pleintjes, vaak omringd met sinaasappelbomen en in het midden een fonteintje met kleurrijke azulejos (gekleurde tegeltjes). Grote kans ook dat je opeens flamencoklanken hoort schallen vanuit een patio en je mee kunt genieten van een kleine flamencovoorstelling. Santa Cruz is ook de wijk waar je ontelbaar veel typische barretjes en terrasjes vindt. Ideaal om even een pitstop te houden onder het genot van een koel drankje en wat heerlijke tapa’s!

patio Andalusië

paardenkoets

 

♥ Fietsen in Sevilla

De laatste jaren is Sevilla veranderd tot een waar fietsparadijs. Vele goede fietspaden zijn aangelegd, maar liefst 170 km. De stad is vlak en daarom ideaal om per fiets te verkennen. Tegenwoordig behoort Sevilla zelfs tot de top 10 van de beste steden om te fietsen. Alle wijken zijn goed te bereiken en je kunt gemakkelijk van de ene kant van de stad naar de andere kant fietsen. Het heerlijke klimaat en de prachtige monumenten die je onderweg ziet, maken van je fietstocht door Sevilla een onvergetelijke ervaring! Fietsen huren of een fietstour maken onder begeleiding van een Nederlandstalige gids is mogelijk via Baja Bikes.

Torre de Oro Sevilla

 

♥ Flamenco

Flamenco is muziek, zang, dans, poëzie, emotie… in één. Het is voor de Sevillanen een levensstijl. De zigeuners brachten de flamenco in de 15e eeuw naar Andalusië. Het is geweldig om te zien hoe de dansers helemaal opgaan in hun bewegingen en zelfs in trance lijken te raken. Je kunt elke dag wel een flamencovoorstelling zien in Sevilla in de zogenaamde tablaos. Dit zijn de kleine, houten podiums in de oude cafés waar gezongen en gedanst wordt. Het is ook goed mogelijk dat er spontaan op straat of in een bar iemand begint te dansen. De toeschouwers klappen dan uiterst serieus het ritme mee. Maar let op: klap alleen mee als je echt de ritmes kent. Zomaar lukraak wat meeklappen is not done. Uiteraard kun je wel af en toe ‘olé’ roepen om het geheel op te zwepen!

 

♥ Feria de Abril

Als het even kan, plan je bezoek aan Sevilla dan zo dat deze samenvalt met de Feria de Abril. In 2018 is dit van 15 – 22 april. Ok, de hotelprijzen schieten in deze week omhoog, maar de Feria de Abril is zo uniek, dat je het tenminste één keer in je leven meegemaakt moet hebben. Het is het meest uitbundige feest van het jaar voor de Sevillanen. Speciaal voor de gelegenheid wordt het terrein van de Feria volgeplaatst met grote tenten (casetas) waarin een week lang gefeest, gedanst, gegeten en gedronken wordt. Mannen, vrouwen en kinderen kleden zich in originele flamencopakken en paardenkoetsen rijden af en aan. De aanvang van het feest is traditiegetrouw op maandag om middernacht en begint met de alumbrao, het verlichten van de entreepoort (die overigens elk jaar weer anders is). De meeste casetas zijn privé (van verenigingen, families, bedrijven) en daar kom je niet zomaar in tenzij je connecties hebt. Maar er zijn ook een aantal publieke casetas die voor iedereen toegankelijk zijn. Bovendien is het sowieso al fantastisch om op het prachtige terrein rond te lopen en de hele entourage te aanschouwen. Wist je trouwens dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima elkaar op de Feria de Abril ontmoet hebben?

 

♥ Triana

Triana is de wijk ‘aan de overkant’ van de rivier, in het westelijke gedeelte van Sevilla. Dit is de wijk waar ik zelf woonde (héél lang geleden). Je komt er via de mooie Puente de Triana (brug van Triana). Er zijn misschien geen wereldberoemde hoogtepunten zoals aan de andere kant van het water, maar je ontdekt er wel vele verscholen mooie plekjes en je bevindt je er echt onder de lokale bevolking. De kerkjes, markten, verstopte kleine barretjes… waar overigens ook weer vaak spontaan flamenco gedanst wordt, door professionals dan wel amateurs. Wat ook zo mooi is aan Triana, is het uitzicht als je langs het water loopt op de overkant met de Torre de Oro als blikvanger.

Triana Sevilla

 

Ik kan echt niet wachten om terug te gaan naar Sevilla. Of het in 2018 is, zoals de Lonely Planet aanraadt, weet ik niet, maar ik weet dat Sevilla op mij wacht! En de voorpret die ik beleefd heb aan het uitwerken van dit artikel was in ieder geval ook al hartstikke leuk 🙂

Ben jij wel eens in Sevilla geweest? Welke stad staat er bovenaan op jouw verlanglijstje?

3 thoughts on “8 x zien en beleven in Sevilla

  1. Hallo Maaike.
    Wat een heerlijk artikel en prachtige foto’s. Ik heb al heel lang geen behoefte meer om naar het buitenland te gaan maar jouw enthousiasme (en romantiek hihi) hebben een bezoek aan Sevilla op mijn verlanglijstje gezet. Ik was in 2010 op doorreis naar een -overigens heerlijke – vakantie in Zuid Spanje een dag in Granada en dat viel mij heel erg tegen. Kijk vol verwachting uit naar je volgende blog.
    met vriendelijke groeten
    Wiebe Pannekoek (ben benieuwd of je nog weet wie ik ben hihi)

  2. Ha Maaike. Jij schrijft zo leuk, boeiend en enthousiast over Sevilla, dat ik er morgen wel weer naar toe zou willen. Toen jij daar studeerde, hebben wij jou opgezocht en wij vonden het ook zo leuk. Weet je nog. Later nog een x samen met Lisette bij je geweest. Alleen maar goeie herinneringen aan Sevila en onze uitstapjes daar. Ga zo door met schrijven, het is echt leuk om te lezen. Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *